Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pochybnú školu v Trebišove úradníci doteraz nezatvorili, darí sa jej lepšie ako v minulosti
Zdielať na

Pochybnú školu v Trebišove úradníci doteraz nezatvorili, darí sa jej lepšie ako v minulosti

TREBIŠOV / Štátna školská inšpekcia potvrdila ešte v júni tohto roka megapodvod na Súkromnej strednej odbornej škole v Trebišove. Podľa záverov kontroly ju časť žiakov navštevovala iba na papieri, časť sa tam dostala pre pochybenia pri prijímačkách. Napriek všetkým zisteniam sa zdá, že nič mimoriadne sa nedeje. Úradníci doteraz školu nezatvorili, dokonca sa jej darí ešte lepšie ako v minulosti.

Škola funguje v štandardnom režime, škola nechce priblížiť, koľko žiakov ju presne navštevuje. "Žiaci majú možnosť prestupov do 15.9.2020. Presné číslo uviesť nevieme, ale pohybuje sa to približne na úrovni 600 žiakov," uvádza sa v stanovisku SOŠ 29. augusta Trebišov. 

V utorok vypršala štandardná lehota na vyradenie tejto súkromnej inštitúcie zo siete škôl. Ministerstvo o tom doteraz nerozhodlo a čaká na doplnenie návrhu zo strany školskej inšpekcie. "Aby to konečné rozhodnutie bolo právoplatné a aby sa nestalo to, že by to rozhodnutie niekto spochybňoval to, že by daná škola mala byť vyradená zo siete," vyjadril sa minister školstva Branislav Gröhling. 

"So záverom inšpekcie nesúhlasíme a škola sa bude brániť všetkými dostupnými právnymi prostriedkami," reagovala v stanovisku škola. 

Ministerstvo však s inšpekciou o výhradách k návrhu nekomunikuje už dva mesiace. Chýbajú vraj iba formálne dokumenty, ktoré sa ale doteraz nikdy nevyžadovali. Ani pri známej miliónovej kauze nájomného školy v Sečovciach. "V uplynulých rokoch sme žiadne vyjadrenia a stanoviská iných inštitúcií k návrhom nedávali a bolo to v poriadku. Tak my ich doplníme a boli by sme ich doplnili dávno, keby ministerstvo nás bolo k tomu vyzvalo," povedala hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová. 

Konaniu školy sa venuje aj polícia, pre podozrenie zo subvenčného podvodu. Štát tam mal neoprávnenie vyplatiť na normatívoch pre žiakov státisíce eur. Teraz ich chce naspäť. "Peniaze škola v plnom rozsahu vrátila, keďže ministerstvo pristúpilo k úprave rozpočtu pre školský rok 2020," píše sa v stanovisku SOŠ 29. augusta Trebišov. 

"Tomuto subjektu bol krátený normatív do budúcnosti a do minulosti finančné prostriedky za tento kalendárny rok požadujeme vrátiť spätne," vyhlásil Gröhling. 

Matovič, Kollár a Gröhling čelia trestnému oznámeniu Smeru-SD za kauzu opísaných diplomoviek: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy