Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jedna parcela a 15 spoluvlastníkov. Poľnohospodári a samosprávy volajú na poplach, chcú pozemkovú reformu
Zdielať na

Jedna parcela a 15 spoluvlastníkov. Poľnohospodári a samosprávy volajú na poplach, chcú pozemkovú reformu

BRATISLAVA / Slovensko je mimoriadne rozdrobená krajina a to spôsobuje veľa komplikácií. K jednej parcele sa totiž bežne hlási aj 10 až 15 spoluvlastníkov. Poľnohospodári, samosprávy, či geodeti preto vyzývajú vládu, aby za ponúkané európske miliardy urobila aj komplexnú pozemkovú reformu.

Súčasná situácia spôsobuje mnoho problémov ľuďom, firmám, samosprávam i štátu, a naozaj je nevyhnutné systematicky ju riešiť. "Nie sú to len pozemkové úpravy, treba skvalitniť katastrálne mapy, tie sto rokov staré od Márie Terézie - tie obrázky čo máme na weboch nemajú byť. Konečne kvalitný katastrálny portál, kde budú všetky integrované dáta," vyjadril sa Vladimír Uhlík, predseda Zväzu geodézie a kartografie. 

"Pre nás je to odborná téma, ktorá má podporu celoplošne - poľnohospodárov, potravinárov, zelených, malých, veľkých - všetkých," poznamenal Emil Macho, predseda SPPK. Aktuálny stav znemožňuje racionálny a efektívny výkon vlastníckeho práva. Okrem iného sa totiž bežne stáva, že medzi evidenciou v katastri a reálnym stavom v teréne je nesúlad. Veľké problémy to robí aj samosprávam. "Je našou povinnosťou, aby sme sa starali o náš majetok, a ten je občas postavený na nevysporiadaných pozemkoch," vyjadril sa Milan Muška, výkonný podpredseda ZMOS. 

Ako prvý svoje predstavy v tejto téme v polovici leta predstavil Zsolt Simon. Keď bol on ministrom, nebolo na reformu dosť peňazí. Teraz by sa mohla urobiť - odhadom za 850 miliónov eur v horizonte 10 rokov. "By bola najväčšou reformou, ktorá by sa udiala v tejto krajine, nakoľko by sa dotkla každého metra štvorcového pozemkov, či to sú poľnohospodárske, lesné, alebo ostatné pozemky," vysvetlil ex minister Zsolt Simon. 

 Ministerstvo pôdohospodárstva hovorí, že pozemkové úpravy považuje za jednu zo svojich priorít. "Z tohto dôvodu, aj bez vonkajších podnetov, pracujeme na príprave možností čerpania prostriedkov z plánu obnovy Next Generation EÚ práve na projekty pozemkových úprav," uviedla hovorkyňa rezortu  pôdohospodárstva Anežka Hrdá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy