Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Malej Fatre uhryzla 14-ročného chlapca vretenica. Vrtuľníkom ho previezli do nemocnice
Zdielať na

V Malej Fatre uhryzla 14-ročného chlapca vretenica. Vrtuľníkom ho previezli do nemocnice

VEĽKÁ FATRA / Chlapca (14) uhryzla zmija na Martinských holiach. Napriek bolestivému zraneniu sa školák držal statočne a so záchranármi z Veľkej Fatry, ktorí mu prišli na pomoc, ešte aj vtipkoval. Vrtuľníkom ho previezli do univerzitnej nemocnice v Martine.

Chlapec (14) sa s rodičmi vracal z túry, sadol si na lúku a vtedy ho uhryzla vretenica. "Krátko na to odišli do terénu traja horskí záchranári. Na mieste nehody sa nachádzal aj lekár, ktorý poskytol chlapcovi protišokové opatrenia," uviedol horský záchranár Tomáš Hvizda. 

"Po príchode na miesto mu bola podaná medikamentózna liečba," potvrdil Juraj Ondrus, príslušník HZS Veľká Fatra. Horským záchranárom prišli na pomoc aj tí leteckí.

Z vrtuľníka, ktorý priletel z Banskej Bystrice vysadili lekára pomocou palubného navijaka a to priamo na lúke. "Chlapec bol plne orientovaný a spolupracoval s nami perfektne," uviedol Ondruš. 

"Bolo to určite bolestivé a nepríjemné zranenie, opuch členku bol masívny, chlapec sa držal statočne. Rozvinula sa u neho alergická reakcia, no neprešlo to do anafylaktického šoku," povedal Hvizda. Pozemný transport s takýmto zranením by bol pre chlapca veľmi nepríjemný

"Pri takomto ohrození života netreba špekulovať či volať alebo nevolať leteckých záchranárov. Ten transport je oveľa konfortnejší ako pozemne," dodal Ondruš. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy