Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ak by sme mali Threemu brať osobne, Jankovská by bola opičkou, vyhlásil Matovič na raňajkách s Kollárom a Čaputovou
Zdielať na

Ak by sme mali Threemu brať osobne, Jankovská by bola opičkou, vyhlásil Matovič na raňajkách s Kollárom a Čaputovou

BRATISLAVA / Raňajky dnes premiérovi Igorovi Matovičovi nechystala manželka. Spoločne s predsedom parlamentu Borisom Kollárom sa nechali pohostiť v paláci. Privítala ich prezidentka Zuzana Čaputová. A neboli to chudobné, ani krátke raňajky.

Rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu  vo veci vraždy Jána Kuciaka bolo pre nás a verejnosť iné, ako sme očakávali, treba ho však rešpektovať. Po dnešných spoločných raňajkách v Prezidentskom paláci s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom a premiérom Igorom Matovičom  to povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Doplnila, že na stretnutí diskutovali aj o súčasnej epidemiologickej situácii na Slovensku či o Fonde obnovy Európskej komisie.

Prezidentka zároveň uviedla, že v tejto súvislosti nezaznamenala pochybnosti z hľadiska nestrannosti a nezávislosti súdneho procesu. Zdôraznila, že ide o prvostupňový rozsudok a na druhom stupni to môže podľa nej dopadnúť inak. Pre Čaputovú však bude kľúčové písomné vyhotovenie rozsudku a presvedčivosť odôvodnenia súdu. Zároveň bude dôležité aj to, ako bude rozsudok zdôvodnený, či argumenty, ktoré súd uvedie na opodstatnenie svojho výroku, budú logické vo vzájomnej súvislosti a napokon, či rozhodnutie bude zrozumiteľné a presvedčivé aj pre verejnosť. Práve to je podľa Čaputovej dôležitá vlastnosť každého jedného rozhodnutia. V znení rozsudku sa zároveň bude prezidentka snažiť porozumieť aj tomu, či išlo o nezávislé a nestranné rozhodnutie súdu. Alebo, naopak, či zvíťazil technický, technokratický prístup pri posudzovaní celej veci.

V súvislosti so včerajším rozsudkom si podľa Igora Matoviča "dala spravodlivosť pauzu". "Rozhodnutie beriem na vedomie, ale nedokážem zo seba dostať, že by som ho rešpektoval," uviedol premiér.

"Ak by sme mali brať Threemu doslovne, tak sudcovia povedali, že pani Jankovská je opica. Okej beriem na vedomie. Myslím, že súd by mal vyhodnocovať veci aj v kontexte. Som laik je to môj občiansky názor ani tá noc ho vo mne nezmenila,"  uviedol Matovič na margo rozhodnutia súdu.

Predseda parlamentu Boris Kollár uviedol, že rozsudok ho prekvapil, avšak politici ani médiá by nemali dopredu odsúdiť človeka. Dodal, že Najvyšší súd môže toto rozhodnutie zmeniť. Vyjadril sa aj k témam interupčného zákona a situácií v parlamente. "Veľmi veľa tém, ktoré budú rezonovať si vieme vyjasniť. Môžeme ísť po úpravách jednou cestou," dodal Kollár.

Prezidentka Zuzana Čaputová zároveň dodala, že sa nestotožňuje s označením Slovenska ako mafiánskeho štátu. Slovensko podľa nej čelí odhaleniam o korupcii na vysokých miestach, a to vrátane justície. Podľa prezidentky je dobré, že im krajina čelí a vyšetrujú sa. "Sme teda krajina, kde sa občas objavia mafiánske praktiky, ale SR nie je mafiánskym štátom," uzavrela Čaputová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy