Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slováci sa vracajú z dovoleniek. Z Chorvátska odišlo 10 000 ľudí za pár dní
Zdielať na

Slováci sa vracajú z dovoleniek. Z Chorvátska odišlo 10 000 ľudí za pár dní

BRATISLAVA / Utorkové skoré ráno bude patriť veľkým zmenám. Ak sa od 1.septembra na Slovensko vrátite z krajín ako Chorvátsko, Francúzsko či Španielsko, musíte ísť do domácej izolácie. Možno aj kvôli tomu odišlo z Chorvátska za posledné dni takmer 10 000 slovenských turistov.

Ak sa vrátite z Chorvátska či z Malty, musíte ísť do domácej karantény. Do skupiny rizikových krajín totiž pribudlo ďalších 6 - Chorvátsko, Malta, Holandsko, Španielsko, Belgicko a Francúzsko. Pri návrate sú stanovené jasné pravidlá

"By mali podstúpiť test na piaty deň, ak ho nepodstúpia, tak musia počkať 10 dní, ak sa u nich neprejavia príznaky, mali by byť uvoľnení z domácej izolácie," vysvetlil tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Dalo by sa očakávať, že najviac Slovákov zo spomínaných 6 krajín dovolenkuje práve v Chorvátsku.

"Chorvátsko eviduje k dnešnému dňu 5 700 občanov Slovenskej republiky, ktorí sa nachádzajú v Chorvátsku," povedala konzulka v Záhrebe Linda Karašová. Za posledné dni tak došlo evidentne k masívnemu odchodu dovolenkárov z Jadranu. "Pred týždňom to bolo zhruba 15 000 občanov, ktorí tu strávili dovolenky," pokračuje Karašová. 

"Máme takú informáciu, že sa výrazne zvýšil dopyt aj po letenkách a veľa Slovákov využíva možnosť presunúť sa cez Maďarsko," vysvetlil Klus.

"Ja som išla zo Splitu do Bratislavy, a na rozdiel od cesty tam, kedy bolo poloprázdne lietadlo, tak teraz bolo úplne plné," hovorí redaktorka TV JOJ Iveta Krupová, ktorá cestovala lietadlom do Bratislavy. Malé zdržanie však zažila až po pristátí v Bratislave. "Všetci, ktorí opúšťali letiskovú halu si museli vydezinfikovať ruky a každému merali teplotu," dodala Krupová.  

"Nedeľná trasa z Chorvátska na Slovensko bola viac ako pohodlná. Čiže cesty boli prázdne, hranice bol priechodné bez kolón. V v Rakúsku nám nekontrolovali ani papiere, ktoré sme si museli špeciálne pre tranzit cez Rakúsko," hovorí moderátorka Ranných novín Bibiana Ondrejková. Cesta autom z Chorvátska tak bola úplne bezproblémová.

"Myslím si, že cesty boli prázdne kvôli tomu, že turnusy sa končia väčšinou v sobotu a my sme odchádzali v nedeľu. A možno aj po všetkých tých dramatických správach, ktoré zaznievali,  tak ľudia sa asi zbalili, nechceli riskovať a odišli skôr," dodala moderátorka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy