Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Minister Budaj kritizuje odkalisko Poša za nebezpečný odpad. Prevádzkovatelia reagujú trestným oznámením
Zdielať na

Minister Budaj kritizuje odkalisko Poša za nebezpečný odpad. Prevádzkovatelia reagujú trestným oznámením

BRATISLAVA / Prevádzkovatelia odkaliska Poša sa stretli aby reagovali na pondelkové tvrdenia ministra životného prostredia. Označili ich za zavádzajúce. Podľa ich slov minister prekročil hranicu a proti jeho tvrdeniam sa bránia trestným oznámením. Rezort to považuje iba za ďalšiu formu nátlaku.

Minister životného prostredia ešte začiatkom týždňa uviedol, že do odkaliska Poša stále vyteká nebezpečný odpad. Taktiež poukázal na údajné falošné povolenia na prevádzku odkaliska. Dnešná tlačová konferencia bola odpoveďou na jeho slová. "Nechať vedome prúdiť škodliviny legalizovať alebo všelijajkými falošnými povoleniami predlžovať existenciu znečisťovatela je teda podľa mojej mienky trestná činnosť," povedal minister Ján Budaj v pondelok.


Minister poukázal aj na zlyhanie kompetentných povolovacích úradov, ba dokonca samotných inšpektorov. Podľa šéfa predstavenstva spoločnosti ako aj ich advokáta však majú na prevádzku všetky potrebné povolenia. Bránia sa tak trestným oznámením."Spoločnosť TP 2 podala na generálnej prokuratúre trestné oznámenie na neznámeho páchatela pre podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy," uviedol advokát Peter Tóth.


Dôvodom boli aj ministrove tvrdenia, že do odkaliska neustále vytekajú nové nebezpečné látky.  "My sme ale dostali informácie, že prevádzkovateľ čistiarne odpadových vôd naozaj v rozpore zo zákonom vypúšťa do envirozáťaží nové a nové envirozáťaže," vyjadril sa Budaj.



Najčastejšie je spomínaný arzén. Podľa prevádzkovateľov sú zdrojom arzénu iba zvyšky spáleného hnedého uhlia a to má prirodzene obsahovať arzén. "Je daný tým aká je daná hornina, kde sa to uhlie ťaží, je to prírodný arzén," objasnil výrobno-technický riaditeľ TP 2 Vladimír Jančár. Podotkli, že do odkaliska tečú iba bežné odpadové vody, nie nebezpečné. "Ak niekto tvrdí, že na odkalisku Poša je uložených 1 000 ton nebezpečných odpadov zavádza a klame," dodáva Jančár.


Prevádzkovateľom sa nepáči prístup ministerstva, ktoré s nimi podľa ich slov nekomunikuje a považujú za nerozumné odstaviť prevádzku čističky. "Začína konanie o náprave nedostatkov, ktoré v krátkej dobe si vynútia rozhodnutie a zásadnú zmenu situácie," skonštatoval minister životného prostredia.



Slovenská inšpekcia životného prostredia začala konanie, v rámci ktorého môže prísť k zákazu vypúšťania odpadových vôd do odkaliska. Rezort považuje reakciu prevádzkovateľov za nátlak, ktorému neustúpi. "Tým, že čistička nebude v chode, zrážkové vody pôjdu do Laborca priamo bez kontroly a možnosti prečistenia," myslí si generálny riaditeľ Chemko Michal Bočko.

​Na Slovensku je vyše 2 000 dlhodobých ekologických záťaží. Aj o tejto téme diskutovala prezidentka Zuzana Čaputová s ministrom životného prostredia Jánom Budajom. Viac v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy