Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Humenné hovorí o storočnej vode, no príspevok na výstavbu ochrannej záchytnej nádrže žiadať nemôžu. Vytopilo ich už pritom niekoľkokrát
Zdielať na

Humenné hovorí o storočnej vode, no príspevok na výstavbu ochrannej záchytnej nádrže žiadať nemôžu. Vytopilo ich už pritom niekoľkokrát

HUMENNÉ / Stačila iba chvíľa a veľká voda ľuďom v Humennom zničila majetky. Hoci hovoria o storočnej vode, problémová lokalita nie je zaradená medzi oblasti ohrozené povodňami. Vodohospodári teda nemôžu žiadať nenávratný finančný príspevok na výstavbu poldra - ochrannej záchytnej nádrže. Obyvatelia sú zúfalí. Na polder totiž čakajú roky. Domy mali zatopené už niekoľkokrát.

Obyvatelia hovoria o storočnej vode. Niektorí mali domy vytopené už aj aj v minulosti. Podľa slov miestnych, pôvodnú verziu regulácie potoka vystriedal plán výstavby poldra, ktorý by ich pred vodou ochránil. Zatiaľ ale nemajú ani jedno. "Nie je regulácia, nie je polder, máme povodne, nie sme v pláne manažmentu povodňových rizík, stále nás to zalieva, občan je chudák," vyjadril sa obyvateľ časti Gaštanka v Humennom Milan Onufriak. "SVP  v súlade s investičným plánom SVP pripravuje investičnú akciu: Humenné – úprava potoka Lieskovec od roku 2017, na ktorú máme aj územné rozhodnutie," uviedol  Marián Bocák, hovorca SVP.  "Povodne sa v lokalite opakujú častejšie, momentálne som predĺžil územné rozhodnutie k tejto investičnej akcii," vyjadril sa k problému primátor Humenného Miloš Meričko. 

 Podľa vodohospodárov výstavba poldra bude stáť 680 tisíc eur. Pritom musia vykúpiť aj pozemky súkromných vlastníkov, a to za asi 120 tisíc eur. A peniaze sa ukazujú ako problém. Vlastné zdroje správcu na výstavbu poldra nestačia. A o nenávratný finančný príspevok žiadať nemôžu. Lokalita totiž nie je zhrnutá v Pláne manažmentu povodňových rizík Slovenska. Ten sa aktualizuje každých 6 rokov. "Pri vytváraní Plánu manažmentu povodňového rizika v roku 2015  nebol potok Lieskovec vyhodnotený ako rizikový z pohľadu povodní," ozrejmil hovorca SVP. 

"Je aj z našej strany priorita, aby do tohto plánu bol zaradený. Chceli by sme, aby bol zaradený aj Kudlovský potok," podotkol primátor Humenného. Práve ten zalial domy v časti Kudlovce. Aktualizáciu plánu manažmentu povodňového rizika v súčastnosti pripravuje Ministerstvo životného prostredia. "Cieľom je, aby bolo možné aj pre túto geografickú oblasť a vodný tok financovať z verejných zdrojov preventívne protipovodňové opatrenia, medzi ktoré patrí aj suchý polder v Humennom," uviedol v stanovisku rezort životného prostredia. Pre ľudí to teda znamená znova len čakať.


"S výstavbou sa môže začať až po majetko-právnom vysporiadaní stavby a vydaní stavebného povolenia, ktorých realizáciu pripravujeme a následne po udelení finančných prostriedkov na túto stavbu," vysvetlil dôvody hovorca vodohospodárov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy