Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
V Nízkych Tatrách vykonali akciu Čučoriedka. Odchytili 92 nelegálnych zberačov
Zdielať na

V Nízkych Tatrách vykonali akciu Čučoriedka. Odchytili 92 nelegálnych zberačov

NÍZKE TATRY / Terénne vozidlá obsadili Národný park Nízke Tatry. V rámci akcie Čučoriedka odchytili 92 nelegálnych zberačov, ktorým zhabali 300 litrov lesných plodov. Dohromady zaplatili pokutu 520 Eur.

Štvrtková akcia, do ktorej bolo zapojených niekoľko zložiek, bola zameraná na nelegálny zber lesných plodov v 3. stupni ochrany Národného parku Nízke Tatry. "V teréne je 13 hliadok, je zachytený celý hrebeň Nízkych Tatier,"  informovala Martina Kovalčíková z Lesy SR. 

V 2. stupni je zber možný, v 3. je zakázaný a zberači sú pokutovaní. "My sme tu štyria, vieme, že je to nelegálne, ale keď nieto roboty, tak čo budeme?" vraví zberač lesných plodov. "Dopustili sa priestupku za poškodzovanie lesných porastov, pokuta od 20-60 eur," informuje Marek Tabernaus, poverený riaditeľ odšt. závodu Beňuš. 

Zberači dostanú za liter od 2-3 eur, konečný spotrebiteľ za liter čučoriedok zaplatí niekoľkonásobne viac od 9-25 eur. "Zo strany lesov sme boli požiadaní o súčinnosť pri akcii zameranej na zber lesných plodov a tiež na neoprávnený vjazd do oblasti s vysokým stupňom ochrany," informovala policajná hovorkyňa Petra Kováčiková. 

Zo zberu lesných plodov sa stáva novodobý biznis. Jeden zberač denne odnesie z lesa v priemere 40 litrov čučoriedok. "Od Telgártu po Prašivú by sme tu našli 1000 osôb," myslí si Dan Harťanský z lesnej stráže NAPANT. 

Zberači poškodzujú lesné ekosystémy, zvyšujú riziko požiarov a ničia nanovo zalesnené holiny po kalamitách. Lesníci a ochranári volajú po zmene zákona. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy