Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vyšetrovateľ už pozná príčinu výbuchu paneláka v Prešove. Počet obvinených by mohol vzrásť
Zdielať na

Vyšetrovateľ už pozná príčinu výbuchu paneláka v Prešove. Počet obvinených by mohol vzrásť

PREŠOV / Prešovský krajský vyšetrovateľ, ktorý vyšetruje prípad výbuchu bytovky na Mukačevskej ulici, už má v spise znalecký posudok. Ten vypracoval Kriminalisticko-expertízny ústav z Košíc a okrem iného sa zaoberal aj príčinou tejto tragickej udalosti.

Ako prvý informáciu priniesol Prešovský Korzár. Podľa neho výbuch spôsobila iskra z výťahu. Šiesteho decembra 2019 otriasol jedným z prešovských sídlisk mohutný výbuch. K paneláku číslo 7 na Mukačevskej ulici smerovali početné záchranné zložky. Napriek snahe sa všetkých zachrániť nepodarilo.

Od výbuchu ubehlo už 8 mesiacov. Po paneláku tu ostali len základy. Výbuch si vyžiadal 7 obetí a jednu nezvestnú. Aj tú len nedávno vyhlásil súd za mŕtvu a rodina sa s ňou mohla na pohrebe naposledy rozlúčiť.

Najprv polícia zadržala troch živnostníkov, tých aj obvinila. Po dvoch mesiacoch zadržala a obvinila ďalších dvoch ľudí a všetkým sprísnila aj paragraf. "V predmetnom trestnom konaní bolo doposiaľ vznesené obvinenie piatim osobám za obzvlášť závažný zločin všeobecné ohrozenie," priblížila policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Už na začiatku vyšetrovania bolo jasné, že to nebude jednoduchý prípad. Aj na znalecký posudok sa čakalo mesiace. Ten už je v súčasnosti súčasťou spisu.

Počet obvinených by sa mohol rozšíriť

Polícia v pondelok už naznačila, že po záveroch posudku nevylučuje ani to, že by sa počet obvinených mohol rozšíriť. "Vyšetrovateľ sa oboznámil s uvedeným posudkom a aj na základe skutočnosti v ňom uvedených vykonáva ďalšie úkony trestného konania za účelom náležitého objasnenia veci, ktoré okrem iného zahŕňa aj posudzovanie prípadnej trestnoprávnej zodpovednosti ďalších osôb," vysvetlila Ligdayová. 

Podľa denníka, ktorý v pondelok informoval o záveroch znaleckého posudku, sa potvrdilo to, čo bolo aj doteraz známe - že výbuchu predchádzalo poškodenie plynového potrubia. Následne sa plyn nahromadil v paneláku. Plyn sa mal do bytovky dostať prioritne cez teplovodný kolektor, kde sa vzhľadom na jeho vlastnosti koncentroval v horných poschodiach.

Za výbuchom bude pravdepodobne stáť iskra z výťahu 

Za najpravdepodobnejší iniciátor výbuchu bola označená elektrická iskra z bezpečnostných obvodov jedného z výťahov, ktorý sa v tom čase nachádzal na 11. poschodí.

Polícia však nateraz o detailoch nechce hovoriť."Bližšie informácie k obsahu znaleckého posudku v tejto etape vyšetrovania nie je možné poskytnúť," dodala Ligdayová. 

V Prešove sa už rozlúčili s poslednou obeťou tragédie na Mukačevskej ulici: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy