Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Protipandemickými opatreniami trpia najviac kultúrne inštitúcie a ich zamestnanci, upozorňuje iniciatíva
Zdielať na

Protipandemickými opatreniami trpia najviac kultúrne inštitúcie a ich zamestnanci, upozorňuje iniciatíva

BRATISLAVA / Asociácie a združenia nezriaďovanej kultúry na Slovensku spoločne upozorňujú na obrovský problém, ktorý vznikol dôsledkom protipandemických opatrení v oblasti kultúry. Tá je podľa vyzývateľov najviac postihnutým odvetvím, a to vrátane kultúrnych inštitúcií a ich zamestnancov. Prístup kompetentných považujú za diskriminačný.

Od vypuknutia pandémie COVID-19 v marci 2020 je opatreniami a obmedzením činnosti najviac postihnutým odvetvím nášho hospodárstva kultúra a inštitúcie, ktoré zabezpečujú jej fungovanie a rozvoj, vrátane ich zamestnancov. Upozorňujú na to v spoločnom vyhlásení Asociácie a združenia nezriaďovanej kultúry na Slovensku. 

"S pochopením sme prijali všetky opatrenia súvisiace s touto situáciou a aj bez reálnej a cielenej pomoci od štátu sme sa snažili rokovaniami na rôznych úrovniach vysvetľovať špecifickosť našej práce, ktorú vykonávame a dohodnúť reálne možnosti pomoci alebo uvoľnenia opatrení. Negatívna kampaň a varovania kompetentných zástupcov štátnych úradov prostredníctvom médií, ako aj obmedzenia v počte účastníkov, spôsobili prepad našej činnosti o viac ako dve tretiny, napriek tomu, že sme sa snažili a snažíme dodržiavať všetky nariadené opatrenia," uvádza sa v spoločnom vyhlásení. 

Prístup kompetentných voči tomuto odvetviu považujú iniciátori výzvy za diskriminačný. Ich postoj nezmenila ani tlačová konferencia ministra zdravotníctva Mareka Krajčího 13. augusta, po ktorej iniciátori výzvy žiadajú jednoznačný postoj vlády SR ku neštátnej kultúre a k naplneniu sľubov, ku ktorým sa zástupcovia vlády zaviazali na predošlých rokovaniach. "Doterajšie neriešenie situácie zo strany štátu je pre neštátnu kultúru likvidačné a treba si uvedomiť, že kultúra nie sú len známe tváre z obrazoviek, ale je to množstvo profesií, ktoré zabezpečujú chod a realizáciu kultúrnych podujatí. Strata týchto profesií, ako aj úbytok priestorov pre nezávislú kultúru v regiónoch, sa v budúcnosti bude len ťažko nahrádzať a spôsobí tak devastáciu už aj tak poddimenzovanej kultúry na Slovensku," upozorňujú vo výzve. 

Pomoc zo strany ministerky kultúry Natálie Milanovej v podobe grantov cez Fond na podporu umenia vo výške 11 miliónov eur, ktorú Milanová predstavila 14. augusta, podľa iniciátorov vôbec nerieši situáciu. "Vytvára len možnosť pre malý zlomok umelcov uchádzať sa o peniaze na projekty. Ministerstvo kultúry nás ako nezriaďovanú neštátnu kultúrnu obec nechalo už 5 mesiacov napospas situácii, napriek viacerým stretnutiam a urgenciám. Na záver by sme chceli zdôrazniť, že sme pracujúci ľudia s tými istými problémami a platíme rovnaké dane a odvody ako väčšina obyvateľstva, len pracujeme v špecifickom odvetví. V tejto epidemiologickej situácii nie je možné kultúru naštartovať ihneď ani po čiastočnom uvoľnení opatrení. Bez reálnej systémovej pomoci utrpí zásadné škody, ktoré budú v konečnom dôsledku pre spoločnosť drahšie ako rýchla systémová pomoc v súčasnosti," píše sa vo vyhlásení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy