Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Stavbári začali s odstraňovaním mosta v Spišskej Novej Vsi. Znalec už začal vyšetrovanie
Zdielať na

Stavbári začali s odstraňovaním mosta v Spišskej Novej Vsi. Znalec už začal vyšetrovanie

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Dve uzatvorené ulice, ťažké mechanizmy a policajti riadiaci dopravu. Takto to vyzerá v Spišskej Novej Vsi na spojnici medzi centrom mesta a sídliskom Mier. Stavbári začali s odstraňovaním mosta, ktorý sa zrútil koncom júla do Hornádu. Zranila sa pri tom žena, ktorá šla ráno do práce.

Pád mosta zachytila kamera mestskej polície. Mnoho tonová konštrukcia skončila v rieke. Pomoc záchranárov potrebovala jedna žena, mala poranený kotník. Od pádu mosta uplynuli už takmer 2 týždne. Svoju prácu tu vykonali policajní vyšetrovatelia aj správcovia sietí. Teraz nastúpili na rad ťažké mechanizmy. 

Demolácia sa mohla začať až po schválení vyšetrovateľmi, správcami vodného toku a Ústavom súdného inžinierstva. Vnútorností mosta sú stále podstatným dôkazom pri vyšetrovaní."Chcú mať záruky, aby nedošlo k takej deštrukcií aby následne po tom nebolo možné posúdiť príčinu, prečo tento most spadol," povedal primátor Pavol Bečarik.


Sú už isté domienky, čo stalo za pádom konštrukcie. Najviac sa rozpráva o zlyhaní podporných oceľových lán vo vnútri mosta. Hoci ho búrajú ťažké mechanizmy, ide o opatrnú prácu. "Nejde o bezhlavé búranie. Ale pod dozorom odborníkov," dodáva primátor.


"Potrebujeme zdemolovať ten most, odstrániť ho z koryta rieky a potom spraviť prehliadku," opísal postup znalec Andrej Sokolík. Znalec dohliadal na prácu stavbárov. Tí museli počúvať jeho inštrukcie. Práce preto napredujú pomalým tempom. Prvotnou úlohou bolo odkryť vrchnú vrstvu mosta. To odhalilo aj už spomínané nosné laná. Práce by mali trvať dva dni.

"Keď pán znalec príde na to, sa dá povedať, že skôr. A dá nám pokyn, tie práce budú bleskurýchle. V prípade, že nebude vedieť, ešte rýchlo sa rozhodnúť, tie práce sa môžu pretiahnuť aj na podstatne dlhšiu dobu," uzavrel majiteľ búracej firmy Ľubor Pavlík.

Pozrite si autentické zábery z pádu mosta:

Najčítanejšie správy