Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dvanásť vozíčkarov je takmer uväznených v paneláku. Rekonštrukciu schodiska pozastavil
Zdielať na

Dvanásť vozíčkarov je takmer uväznených v paneláku. Rekonštrukciu schodiska pozastavil

BRATISLAVA / Bratislavský magistrát poskytol bývanie vo svojich bytoch množstvu bezdomovcov a rovnako aj ľuďom odkázaných na vozíček. Napriek dobrému úmyslu sú vozičkári žijúci v bytovke na Rezedovej ulici nešťastní. Vstup do budovy nie je bezbariérový a s vozíčkom sa dostať dole strmými schodmi je o život. Začiatkom leta sa konečne začala budovať rampa. Radosť im však vzápätí uchytilo zastavenie prác. Termín dokončenia je v nedohľadne. My sme zisťovali čo sa vlastne deje a ako je možné čo najskôr rampu dokončiť.

V tomto paneláku žije viac ako desiatka vozičkárov, ktorí sa samostatne bez pomoci druhých von nedostanú. Vchod nemá bezbariérový vstup, vozičkári sa cítia ako uväznení. "Som sa 15. júna po dvoch rokoch od pridelenia tohto bytu nasťahovala, 8 dní som tu bola zavretá,"  vraví obyvateľka bytového domu Anna Mazáčová. 

Aby mohli ísť von, buď im niekto pomôže, alebo riskujú svoje zdravie. "Staré babky mi chceli pomôcť, ale ja to odmietam, lebo že by si mohli ublížiť aj ony," hovorí ďalší obyvateľ paneláku Marián Klimo. 

Pani Anny sa ujal kamarát, ktorý podobne ako ona predáva časopis Nota bene. "Chodím po schodoch hore-dole, aby sa mohla dostať von," vraví Roman Theimer, dobrovoľný asistent.  Je to namáhavé najmä hore schodmi. Spočiatku to bolo komplikované aj preto, že nemal čip a z bytu mu otvoriť bránu nemohla.

Plánovaný nájazd sa začal robiť až v júni tohto roku. "V júni mi povedali, že do konca mesiaca to bude hotové," vysvetľuje Anna Mazáčová. Nasťahovala sa a teraz to ľutuje. Nájazdovú plošinu pre vozičkárov robí stavebná firma už niekoľko týždňov a podľa obyvateľov tam väčšinu dní niet ani živej duše. 

Televízia JOJ oslovila viaceré zodpovedné inštitúcie, aby zistila, prečo sa nič nedeje a čo s tým. "Predmetnú stavbu nezabezpečuje hlavné mesto, nakoľko sme iba podielovým spoluvlastníkom," vyjadrilo sa hlavné mesto Bratislava. Aby sme sa obrátili na investora a zhotoviteľa stavby. Stavebnú firmu to vraj veľmi mrzí, ale vraj len čo sa pustila do práce, narazila na problém. "Bol zistený nesúlad medzi navrhovaným stavom v projektovej dokumentácii a skutočnosťou na objekte. Rozdiel je vo výškach a tým pádom nevyhovoval sklon navrhovanej rampy," vysvetľuje zhotoviteľ stavby. 

Jednoducho povedané, na konci rampy by zostal zhruba 20 cm schod. Deň po návšteve TV JOJ sa na mieste stretli s projektantom a zástupcom správcovskej spoločnosti a dohodli postup. "Vzniknuté predĺženie rampy oproti pôvodnému projektu sa z legislatívneho hľadiska bude robiť ako zmena stavby pred dokončením, čo neovplyvňuje samotnú realizáciu, len bude nutná ku kolaudácii stavby," uviedol projektant. Predĺžiť rampu o nejaký meter nebude náročné. Náročný bude schvaľovací proces.

"Prebiehajú rokovania s vlastníkom pozemku ohľadom prenájmu pozemku po úprave finálnych prác, prenájom sa schvaľuje v zastupiteľstve a ide o zdĺhavejší administratívny proces," dodal správca bytovky. Rovnako zdĺhavé môže byť schvaľovanie navýšenej sumy za prácu. Trvať to môže aj mesiace. Preto sa vraj pokúsia dohodnúť na predčasnom užívaní rampy hneď po dokončení prác.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy