Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čaká nás noc plná padajúcich hviezd. Meteorický roj spôsobí žiarenie na oblohe každú minútu
Zdielať na

Čaká nás noc plná padajúcich hviezd. Meteorický roj spôsobí žiarenie na oblohe každú minútu

MURÁNSKA PLANINA / Aj keď mnohé letné akcie boli kvôli koronakríze zrušené tie vesmírne idú presne podľa plánu. Ak sa v týchto dňoch v noci pozriete na oblohu uvidíte množstvo padajúcich hviezd, ako sa ľudovo hovorí meteoritom. Meteoritický roj Perzeidy je najväčší a najznámejší a práve v dnešnú a zajtrajšiu noc bude naša Zem prechádzať jeho epicentrom.

Na pozorovanie meteoritov nepotrebujete takmer nič. Stačí vám voľná plocha, napríklad lúka, deka na ktorú si ľahnete a dostatok prianí, ktoré by vám padajúce hviezdy mali splniť.

"V týchto dňoch máme pekné počasie, obloha bude jasná a tak na oblohe môžeme vidieť to, čomu bežne ľudia hovoria slzy svätého Vavrinca. V roku 238 bol v Ríme cisárom Valerianom upálený svätý Vavrinec a po jeho smrti ľudia na oblohe videli veľa padajúcich hviezd a tak ich nazvali slzami svätého Vavrinca," povedal Pavol Rapavý z Slovenského zväzu astronómov.


Astronómovia im však dali názov Perzeidy."Perzeidy sa volajú preto, lebo nám sa zdá, že vylietavajú zo súhviezdia Perzeus," inforrmuje Rapavý.To, že ich vidíme ako žiariace body, spôsobí zohriatie v zemskej atmosfére."Perzeidy sú pomerne rýchle meteory, tie nám vlietajú do atmosféry rýchlosťou asi 60 kilometrov za sekundu," uviedol astronóm.

Ak ich chcete vidieť čo najviac, dnešná a zajtrajšia noc je najlepšia."Maximum je 12-teho, čiže z utorka na stredu a zo stredy na štvrtok, v prvej polovici noci, by sme ich mohli vidieť okolo 60, čiže každú minútu jeden," okomentoval Rapavý.

A teraz to najdôležitejšie, ktorým smerom sa treba pozerať."Meteory uvidíme po celej oblohe, takže neexistuje žiadny preferovaný smer kam by sme sa mali dívať, ale samozrejme je dobré ísť mimo svetelného znečistenia, to znamená mimo obce, niekde hore na kopec z dobrým výhľadom na obzor," uzavrel astronóm.

Najčítanejšie správy