Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polámané labky a dotrhané šľachy. Dvaja chlapci sa mali hrať s kocúrom ako s handrou
Zdielať na

Polámané labky a dotrhané šľachy. Dvaja chlapci sa mali hrať s kocúrom ako s handrou

SNINA / S malým kocúrikom sa deti hrali tak, akoby to bola handra a násilím ho ťahali za labky, každé na inú stranu. Zúbožené mača skončilo v starostlivosti veterinárov. Vyšetrenie ukázalo roztrhané šľachy a zlomené labky. Podľa advokátky by v takýchto prípadoch mali niesť trestnoprávnu zodpovednosť rodičia.

Kocúrik má asi dva a pol mesiaca. Dostupné informácie hovoria o tom, že až príliš necitlivo sa s ním hrali deti na jednom zo sídlisk v Snine.

Bol vysilený a ledva chodil. Po detskej hre skončil v starostlivosti veterinárov. Následné vyšetrenia preukázali bolestivé zranenia. Vrátane zlomených labiek."Dvaja chlapci ho naťahovali za predné a zadné labky a mal potrhané šľachy," povedal dobrovoľník z OZ Mačky Humenné Radoslav Figula."Ja som mala z toho strašný pocit.To som nechápala, že niečo také sa mohlo stať. Polámať labky, to nemohlo byť hraním. To evidentne chceli tomu zvieratku ublížiť," konštatuje dobrovoľníčka.


Podľa advokátky sa v takýchto prípadoch môže trestnoprávna zodpovednosť neplnoletých detí preniesť na rodičov.
"Týranie zvierat je trestným činom. Je rodič trestne zodpovedný aj za páchanie priestupku dieťaťa. V praxi je to ťažko preukázateľné, že rodič vedel o úmysle dieťaťa, umožnil páchať trestnú činnosť," informovala advokátka Simona Čerevková.



Dobrovoľníci, zvieratám pomáhajú aj pri adopcii, aj pri dočasnej starostlivosti, apelujú na rodičov."Ja si myslím, že chyba na strane rodičov.Nás rodičia nemuseli viesť láske k zvieratku, my sme to brali automaticky. Keď vidí v rodine, že rodičia neubližovali zvieratkám, tak to tak praktizujú," myslí si dobrovoľníčka Katarína Kočanová.

Do parlamentu sa dostal zákon sprísňujúci tresty pre týranie zvierat. Viac v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy