Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Polícia zakročila a kriminalita klesla. V Slovenskom raji sa tešia z nízkej kriminality
Zdielať na

Polícia zakročila a kriminalita klesla. V Slovenskom raji sa tešia z nízkej kriminality

SLOVENSKÝ RAJ / Vykradnuté chaty, zmiznuté fotoaparáty, cennosti, porozbíjané okná na autách. Aj takto môže skončiť výlet v turistickom stredisku. Kde sú návštevníci, tam sú aj zlodeji. Posledné roky sa prevádzkovatelia v Slovenskom raji tešia z nízkej kriminality. Teraz vám ukážeme, prečo.

Základom dobrého turistického ruchu, je bezpečnosť turistov. Na tej záleží prevádzkovateľom turistických stredísk, aj policajtom. "Ešte pred rokom 2010 musím povedať, že tu bola veľmi vysoká kriminalita. Či už to boli fotoaparáty, mobily, notebooky, každý deň niečo zmizlo," uviedla starostka Hrabušíc Jana Skokanová.


No doba sa zmenila. Polícia už disponuje technikou a možnosťami, ktoré dokážu zlodejov prekvapiť. Veď kto by čakal hliadku na Tomášovskom výhľade. Zrejme málo kto. Aj turistov prekvapili policajti na koňoch, či štvorkolke.



"Do akcie bolo zapojených 8 policajtov, vrátane dvoch so služobnými koňmi. Bol tam riaditeľ obvodného oddelenia. Prešla sa prevažná časť národného parku,"  informoval okresný riaditeľ polície Jaroslav Dulík.
Policajtov zaujímali aj chaty, ktoré sú roztrúsené v rôznych lokalitách.Majitelia síce objekty zabezpečujú sami, no policajti ich v rámci hliadkovania kontrolujú.


 "Ako sa hovorí, že čert nikdy nespí. tak som rada, že tie zložky, ktoré nás majú aj chrániť a pomáhať, tak ja som veľmi rada, že tu sú," dodáva Skokanová.

"Keďže sa jedná v mnohých prípadoch o ťažko dostupný terén, tak sme boli nútení použiť aj tie služobné kone. Toho roku zatiaľ zvýšeným výkonom hliadkovej a poriadkovej služby, nemáme nejaký extrémný nápad ktorý sme museli riešiť. preto volíme skôr tú činnosť v rámci prevencie," pokračuje Dulík z polície.

V Slovenskom raji nerobia problémy iba zlodeji. Strojcami priestupkov sú aj turisti. Najčastejsie stanujú v zakázaných zónach, alebo parkujú v zákazoch. Od hrabušickej píly až po Velký Sokol sa s autami stáť nesmie
"Tu je ochranné pásmo piateho stupňa a je tu veľký problém s parkovaním. Pretože tu sú ľudia zvyknutí, že prídu zaparkujú a zmiznú. Cez deň, ako napríklad dnes, už som ich otočil 45," posťažoval si predajca vstupného do Veľkého Sokola Ladislav Kacvinský.

Kto si nedá povedať, môže si nájsť pozdrav od polície. V správnom konaní hrozí nezodpovednému vodičovi pokuta.

Plánujete stráviť dovolenku na Slovensku? Tu je dobrý tip od reportérky Kataríny Kleknerovej.

Najčítanejšie správy