Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prezidentka Čaputová v práčovni. Perú sa v nej uniformy pre čestnú stráž
Zdielať na

Prezidentka Čaputová v práčovni. Perú sa v nej uniformy pre čestnú stráž

VALASKÁ / Koronakrízu prekonali bez toho, aby museli prepúšťať. Sociálny podnik vo Valaskej, ktorý dáva prácu ľuďom z rómskej komunity, síce prišiel počas krízy o zákazky, no vynašli sa. Rýchlo sa preorientovali na šitie rúšok. Zdá sa, že najhoršie majú za sebou. Práčovňa opäť funguje a perú v nej uniformy čestnej stráže. Prišla ich podporiť prezidentka Zuzana Čaputová.

Sociálny podnik zamestnáva vyše 30 ľudí z rómskej komunity, prežili koronakrízu, nemuseli prepúšťať.

"Počas korony sme nikoho neprepustili," uviedol Ivan Mako, zo sociálneho podniku. Práčovňa prišla o mnohé zákazky, hotely boli zatvorené a nebolo pre koho prať bielizeň. Aby nemuseli prepúšťať, rýchlo sa preorientovali na šitie rúšok. "Ušili sme 200 tisíc kusov," povedal Mako. 

"Majú pracovné príležitosti, získavajú aj návyky a rekvalifikáciu," vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová. Počas krízy bol sociálny podnik jedinou istotou zárobku pre mnoho rodín, kde muži zostali bez práce. Ženy sa tak stali živiteľkami rodín.

"Perú aj uniformy čestnej stráže a aj iní by to mohli využívať," rozpráva prezidentka. "Na Slovensku je 170 sociálnych podnikov a nemajú žiadne finančné rezervy," rozpráva Mako. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy