Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poľovná zver za sebou zanecháva každoročne obrovské škody. Zmeniť by to mal nový zákon
Zdielať na

Poľovná zver za sebou zanecháva každoročne obrovské škody. Zmeniť by to mal nový zákon

OKRESY LUČENEC A POLTÁR / Poľovnej zveri je veľa. Likviduje nám našu produkciu, škody sú každý rok obrovské. Upozorňujú na to poľnohospodári z Novohradu. Poľovníci sa podľa nich na odškodňovaní nepodieľajú dostatočne, a tak ich práca vychádza na zmar. Nádej vidia v zmene zákona. Minister Mičovský si myslí, že schvaľovať by sa mohol už v decembri. A sľubuje radikálne zmeny.

Nie sucho, ani dažde. Pre poľnohospodárov z Novohradu je najväčšou hrozbou premnožená zver. Tá im každý rok dokáže spustošiť úrodu za státisíce eur. Ničia kukuricu, sóju či repku. "Ale vlastne všetko, tá premnožená zver si už nevyberá. Napríklad za posledné dva roky to je viac ako 1 mil. 400 000 eur. To sú škody len poľovnou zverou," vysvetlil Rastislav Slocík, predseda RPPK pre okresy Lučenec a Poltár. 


A trvá to už niekoľko rokov. Poľnohospodári z regiónu stáli aj pri tvorbe zákona o poľovníctve v roku 2009, ich požiadavky ale zostali nevyslyšané a ich problémy to nevyriešilo. "Neakceptovali nám naše pripomienky, bohužiaľ, ten zákon sa nám zdal troška účelový a bol pod tlakom určitých skupín," myslí si Slocík. 

Minister Mičovský ale sľubuje zmenu. S poľnohospodármi z okresov Lučenec a Poltár sa stretol priamo v regióne a hovoril o príprave nového zákona. "Má uzrieť svetlo sveta už v decembri tohto roku. Naozaj som veľmi vďačný za konkrétne užitočné podnety," vyjadril sa Ján Mičovský, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. 

Naši poľnohospodári dúfajú v to, že sa mnoho problémov, ktoré sa doteraz neriešili, začínajú riešiť," uviedla primátorka Lučenca Alexandra Pivková. 

Poľovníci budú mať jasné pravidlá

Doteraz sa na odškodňovaní podľa ministra nepodieľali v dostatočnej miere, nový zákon ich k tomu ale bude nútiť. "Budú mať dve možnosti, poľovať tak, aby tie škody neboli, alebo, ak to nedokážu, takto poľovať, tak zaplatiť škody, ako vznikli," priblížil Mičovský. "Nie je našou snahou ťahať peniaze od užívateľov poľovných revírov, ale zaviesť takéto opatrenie kvôli tomu, aby nedochádzalo k účelovému navyšovaniu zveri," povedal Slocík. 

Čiže poľovníci by sa mali prestať pozerať do vypracovaných plánov lovu a chovu a loviť podľa skutočného stavu zveri a skutočných škôd. Minister to povedal jasne. Poľovník sa musí prestať pozerať len na trofeje. "Musí byť aj údržbár krajiny – musí pomôcť tak poľnohospodárom, ako aj lesníkom," dodal Mičovský. 

Klimatická situácia je kritická. Prognózy hydrometeorológov sú pre Slovensko desivé: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy