Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Výsluch Andreja Danka na NAKA skončil. Vypovedal ku kauze Tipos a dozvedel sa záver k jeho rigoróznej práci
Zdielať na

Výsluch Andreja Danka na NAKA skončil. Vypovedal ku kauze Tipos a dozvedel sa záver k jeho rigoróznej práci

BANSKÁ BYSTRICA / Bývalý predseda parlamentu Andrej Danko vo štvrtok popoludní prišiel na NAKA v Banskej Bystrici. Vysvetľovať mal pôsobenie jedného zo zamestnancov z kauzy Tipos. Informoval o tom novinárov potom, čo skončil jeho výsluch. Dozvedel sa aj záver vyšetrovania jeho rigoróznej práce.

Ako prví o tom informovali Aktuality.sk.  O stanovisko sme požiadali aj policajné prezídium. "K prebiehajúcim procesným úkonom národnej kriminálnej agentúry nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie," vyjadril sa Michal Slivka, hovorca Policajného prezídia SR. 
Andrej Danko sa krátko po jeho "návšteve" na NAKA vyjadril novinárom. "Dnes som v Banskej Bystrici začul dobrú správu. Prvá je, že som sa dozvedel  že kauza mojej rigoróznej práce je ukončená. A druhá dal som vyjadrenie k pánovi Čubovi," vyhlásil a viac k jeho návšteve na Národnej kriminálnej agentúre prezradiť nechcel. Na otázku, či mu pomáhal - dodal "nie". Ide teda o človeka z kauzy Tipos.

Kauza Tipos

Policajti sa zamerali na pranie peňazí cez pasívne hráčske kontá na súkromné účty v banke. Už na jar 2019 preverovali zamestnanci rezortu Ministerstva financií problém s údajným prepieraním peňazí. Veľký počet hráčov mal zneužívať dieru v systéme. Po kontrole sa vtedy v správe Ministerstva financií uvádzalo, že takýmto spôsobom si špekulanti mohli preprať cez pol milióna eur. Suma prepratých peňazí za roky fungovania deravého systému je pravdepodobne oveľa vyššia. "Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v prípade poškodenej lotériovej spoločnosti obvinil z trestného činu porušovania pri správe cudzieho majetku a z legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Prokurátor špeciálnej prokuratúry predložil podnet na ich väzobné stíhanie," informoval Michal Slivka, hovorca prezídia PZ SR.  
Zásah NAKA v Tipose ale nesúvisel len s prelievaním peňazí, ale aj s čudným zamestnávaním asistenta, ktorého si pod seba dosadil práve riaditeľ štátnej akciovky Ján Barczi, či s podozrivými zmluvami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy