Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lídri krajín EÚ sa dohodli na miliardovom balíku. Matovič hovorí o geniálnej správe pre Slovensko, Fico o katastrofe
Zdielať na

Lídri krajín EÚ sa dohodli na miliardovom balíku. Matovič hovorí o geniálnej správe pre Slovensko, Fico o katastrofe

Archívne video

BRUSEL / Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie sa po štyroch dňoch a nociach strávených rokovaniami, dohodli na podmienkach najväčšieho záchranného balíka a tiež na budúcom 7-ročnom rozpočte.

Lídri krajín Európskej únie v utorok ráno dosiahli dohodu o rozpočte a fonde obnovy po koronakríze v bezprecedentnej celkovej sume 1,82 bilión eur. Jednotu dosiahli po vyjednávaniach, ktoré trvali štyri dni a štyri noci. S cieľom čeliť najväčšej ekonomickej recesii v histórii EÚ, blok dosiahol konsenzus v otázke 750-miliardového fondu obnovy nad rámec sedemročného rozpočtu v sume vyše 1 bilión eur. Fond obnovy tvoria granty a úvery, pričom objem grantov má byť 390 miliárd eur. Pôvodný návrh Európskej komisie rátal s grantmi v sume 500 miliárd eur.

"Ide o historický deň pre Európu," uviedol vo vyhlásení francúzsky prezident Emmanuel Macron. Predseda Európskej rady Charles Michel vyhlásil, že dohoda o fonde obnovy "ukazuje našu vieru v našu spoločnú budúcnosť."

Podľa predsedkyne Európskej komisie Ursuly von der Leyen je dohoda zásadným krokom k oživeniu európskych ekonomík, ktoré v sa v súčasnosti spamätávajú z výpadkov spôsobeným pandémiou koronavírusu. Čerpanie z fondu bude spojené s plnením národných reformných programov, ku ktorým sa bude musieť zaviazať každá krajina. Kľúčové je, že investície z fondu a rozpočtu sú spojené s prechodom ku klimaticky zodpovednému a digitálnemu hospodárstvu.

Francúzsko a Nemecko ešte v máji navrhli program grantov v sume 500 miliárd eur, ktorý Európska komisia schválila. Niektoré krajiny, predovšetkým skupina štyroch takzvaných šetrných štátov, Holandsko, Rakúsko, Švédsko a Dánsko, však na summite rozhodne odmietali myšlienku spoločných dlhov, aby sa mohli poskytovať granty. Počas prevažnej časti summitu tvrdo bojovali za zníženie podielu grantov v celkovom fonde obnovy, pripomína politico.eu.

Niektorí lídri EÚ sa obávali, že neschopnosť dosiahnuť dohodu spôsobí pád akciových trhov a potenciálne zhorší ekonomickú krízu. Podľa mnohých expertov sa totiž negatívny ekonomický vplyv pandémie ešte len prejaví. Podľa prognózy Európskej komisie, ktorú zverejnila tento mesiac, sa ekonomika Európskej únie v roku 2020 zmenší o 8,3 percenta.

Ostrý spor Holandska s Talianskom

S dohodou je spokojný aj holandský premiér Mark Rutte, ktorého tvrdý postoj niektorí počas rokovaní označovali za veľkú bariéru zhody. Podľa Rutteho vzťahy Holandska s únijnými partnermi zostávajú silné aj napriek obtiažnym rokovaniam na summite. "Sme všetci profesionáli, znesieme pár úderov... Som spokojný s touto dohodou," citovala agentúra Reuters dnešné vyjadrenia holandského premiéra. Toho niektoré štáty počas summitu obvinili z neúspešných rokovaní pretože Holandsko stálo na čele krajín, ktoré presadzovali šetrnejší prístup kvôli obavám z veľkého spoločného zadĺženia EÚ.

Do ostrého sporu sa dostal Rutte počas maratónu rokovaní s talianskym premiérom Giuseppem Contem, ktorého krajina patrí v tejto pandémii k najpostihnutejším krajinám. "Možno budeš vo svojej vlasti pár dní hrdinom, ale po pár týždňoch budeš pred všetkými európskymi občanmi tým, kto je zodpovedný za to, že adekvátna a účinná európska reakcia je zablokovaná," vyčítal Conte Ruttemu na summite za jeho postoj.

Najväčším príjemcom pomoci z fondu obnovy bude pritom pandémiou najviac postihnuté Taliansko. Vo forme pôžičiek dostane 127 miliárd eur a viac ako 82 miliárd eur vo forme grantov. 

Geniálna správa pre Slovensko

Igor Matovič po príchode na Slovensko označil tento summit za najdôležitejší pre Slovensko "Áno bolo to náročné a priznám sa, že ako nováčik som si myslel v jednom momente, že to padne," povedal. Matovič symbolicky odovzdal kópiu dohody ministrovi financií z 5:50 ráno . Premiér uviedol, že dohoda mala obsahovať spolufinancovanie europrojektov čiastkou 25% z hodnoty dotácie. "Podarilo sa nám vyrokovať, že čerpanie bude v rovnakom období 15% ušetrili sme 1,9 mld eur,"  konštatuje premiér. Rovnaké pravidlá budú platiť pre všetky krajiny EÚ. Slovensko bude mať zo zdrojov Európskej únie v najbližších siedmich rokoch k dispozícii celkovo 34,1 miliardy eur, čo podľa analytičky zodpovedá 36 % nášho minuloročného hrubého domáceho produktu. V období rokov 2021 až 2023 budeme môcť čerpať 7,5 miliardy eur cez fond obnovy, sedemročný rozpočet na obdobie 2021 až 2027 počíta pre Slovensko s balíkom 18,6 miliardy eur a k dispozícii budeme mať tiež 6,8 miliardy eur vo výhodných pôžičkách splatných do roku 2058. "Je to teraz na nás, aby sme ľuďom vysvetlili, na čo sa tie finančné prostriedky môžu použiť, a tak ako povedal pán premiér, verím tomu, že budú použité na lepšie a modernejšie Slovensko." vyhlásil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Veronika Remišová vidí príležitosť a zodpovednosť

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie si myslí, že financie poskytnuté Európskou úniou by mali byť rozdelené do troch fáz, a to, vyriešením ekologických záťaží z minulosti, zachovaním pracovných miest a investovaním do inovácií. 

Dosiahli sme dohodu - obrovská príležitosť a zodpovednosť pre Slovensko Štáty EÚ dosiahli dnes v noci po náročných...

Uverejnil používateľ Veronika Remišová Pondelok 20. júla 2020

Čaputová oceňuje dohodu 

Prezidentka Zuzana Čaputová ocenila dohodu európskych lídrov na summite Európskej únie. Hlava štátu tak urobila na sociálnej sieti. Podľa nej to pomôže k stabilite celej EÚ a znamená to bezprecedentnú pomoc pre Slovensko.

Prezidentka vo svojom stanovisku uviedla, že ju teší, že sa lídrom podarilo dopracovať k zhode. "Je to dobrá správa pre udržanie stability celej EÚ a zároveň aj bezprecedentná pomoc pre Slovensko. Aby sme túto pomoc dokázali aj zmysluplne využiť, musíme spojiť tie najlepšie hlavy a pripraviť veľmi dobrý plán. Našim cieľom nesmie byť len minúť peniaze, ale dobre ich investovať do rozvoja Slovenska, aj pre budúce generácie," uviedla hlava štátu na sociálnej sieti s tým, že práve využite prostriedkov je teraz najdôležitejšia úloha pre vládu a všetkých ostatných.

Som rada, že sa nakoniec našla zhoda a EÚ je jednotná. Je to dobrá správa pre udržanie stability celej EÚ a zároveň aj...

Uverejnil používateľ Zuzana Čaputová Utorok 21. júla 2020

Fico by podržal Maďarsko a Poľsko v otázke právneho štátu

"Kým iní premiéri rokovali tak náš pán premiér sa fotil s kastrólom mušlí a fotil sa s policajtmi.... Jednoducho čistá katastrofa a dojem, ktorý nechal v Bruseli je stokrát horší," uviedol expremiér Fico.

Robert Fico tvrdí, že Matovič je mimo reality a závery strany sú iné. "Ak niekto uhral niečo na summite, tak to boli Česi, Maďari, Poliaci a takzvaná F4," povedal expremiér na margo ostrých rokovaní krajín. Tie si podľa neho vyrokovali lepšie podmienky ako Slovensko.

V rokovaniach o právnom štáte Fico skritizoval postoj Slovenska, že si nezastalo susedské krajiny, ktoré mali s touto klauzulou problém. "Veľmi ma mrzí, že sa dištancoval od Poľska a Maďarska v tejto téme," právny štát. "Takto sa susedia a dobrí priatelia neopúšťajú,"  dodáva.

Prvá prehra Slovenska je podľa neho v tom, že z balíku 750 miliárd malo 500 miliárd ísť na granty a  250 miliárd  na pôžičky. Nakoniec sa celková suma vo výške grantov zmenila. "Slovensko len tu došlo o stovky miliónov eur. Toto je výsledok hlupáčika, ktorý prišiel a nerokoval,"  vyslovil Fico.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy