Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na hrebeni Kysuckých Beskýd pribudlo veľmi dôležité meteorologické zariadenie
Zdielať na

Na hrebeni Kysuckých Beskýd pribudlo veľmi dôležité meteorologické zariadenie

KYSUCE / Na hrebeni Kysuckých Beskýd nad dedinou Oščadnica pribudlo veľmi dôležité meteorologické zariadenie. Inštalovali ho odborníci, ktorí zdôrazňujú, že bude mať význam nielen pre samotný región Kysúc. Má totiž dosah stovky kilometrov.

Experti v oblasti meteorológie si vyhliadli pohorie Veľkej Rače. Stožiar, na ktorý sa rozhodli umiestniť svoje špeciálne zariadenia sa nachádza hneď vedľa vrcholovej stanice lanovky miestneho lyžiarskeho strediska. "Meteo zariadenie vlastne meria to počasie na mieste. To znamená, že my na tom mieste budeme vedieť ako na tom mieste prší, fúka, aký je tam tlak," vysvetľuje majiteľ informačnej služby o počasí Meteopress Michal Najman. 

"V rámci spolupráce sme poskytli priestor na našom stožiari na umiestnenie meteostanice a radaru, čím poskytneme a skvalitníme dáta pre lyžiarov a návštevníkov v našom stredisku a okolí," dodáva marketingová manažérky strediska Alžbeta Giláni. 

Na vrchole stožiara je meteoradar, ktorý monitoruje zrážky do vzdialenosti až 200 kilometrov. "My týmto radarom vidíme zrážky možno až nad Bratislavou, určite ich uvidíme nad Ostravou a aj nad Vysokými Tatrami," prezradil Najman. 

Inštalácia nových meteozariadení na Kysuciach bola náročná. Pomocou žeriavu museli najprv postupne zložiť staré telekomunikačné antény, či kameru. Pre ťažkú techniku nebolo jednoduché sa dostať hore až na vrch hrebeňa. "Stožiar je vysoký 23 metrov, potrebovali sme veľký žeriav, ktorý mal veľké problémy tam len vyjsť, pretože sa nevytočí na malých cestách, ktoré tu sú. Musel ísť po zjazdovke, takže sme čakali kým nebude dostatočne dlho pršať," vysvetľuje Najman. 

Údaje, ktoré namerajú meteostanica či radar, priamo poslúžia nielen meteorológom, ale aj ľuďom, ktorí chcú vedieť, aká bude predpoveď počasia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy