Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na tohtoročné jarmoky a trhy asi môžeme zabudnúť
Zdielať na

Na tohtoročné jarmoky a trhy asi môžeme zabudnúť

BRATISLAVA / Koronavírus ovplyvnil aj jarmoky, festivaly a rôzne slávností. Organizátori letných podujatí netaja sklamanie, mnohí sa pripravujú na dva dni zábavy aj rok. Kým niektorí pristúpili k ich celkovému zrušeniu, iní komunikujú s hygienikmi ako na to. Stále sa pritom čaká na ďalší vývoj. Jeden z členov krízového štábu naznačil, že otáznik už visí aj nad tohtoročnými vianočnými trhmi.

Primátor Trenčína Richard Rybníček hovorí: "Tohto roku pokiaľ situácia bude taká ako je teraz, že sa bude zhoršovať, budú mať primátori a starostovia veľmi tažkú úlohu rozhodnúť o tom, či budú tradičné trhy, vianočné, jesenné, dožinkové trhy. Hlavný hygnienik nám dnes odporučil radšej ich neorganizovať."

Po 28 rokoch nebude tradičný jarmok ani v Starej Ľubovni. Mestské zastupiteľstvo čakalo s týmto rozhodnutím až do poslednej chvíle.

"Mali sme prihlásených 150 stánkov, sme ich upozornili pri rozosielaní prihlášok, aby neuhrádzali saň za verejné priestranstvo, že im dáme vedieť v mesiaci august," hovorí Miroslav Srnka, spoluorganizátor jarmoku. 

Pre staroľubovňanov to bola vždy príležitosť, keď sa stretnú celé rodiny. A aj keď sú hromadné podujatia nad 1000 ľudí dovolené, ľudia, ktorí jarmok organizujú, sú presvedčení o tom, že pri takejto akcii by sa dodržiavanie pravidiel vymklo spod kontroly.

A štvordňový trh, na ktorom sa každoročne zúčastňujú tisíce ľudí zrušilo aj mesto Spišská Nová Ves.

"Spišský trh mesto Spišská Nová Ves v tomto roku neorganizuje z dôvodu prijatých opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Spišský trh patrí medzi medzi najmasovejšie podujatia organizované na území mesta," vyjadrila sa Edita Gondová z oddelenia pre styk s médiami mesta.

Tento víkend sa mali konať aj medzinárodné majstrovstvá Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek v obci Turecká s 25 ročnou tradíciou.

"Nebolo ani raz zrušené. Mali sme 25 ročníkov do minulého roku, každý rok. Vždy sa uskutočnil, až na tento rok. Kvôli pandémii koronavírusu sme ho museli prerušiť," povedal Ivan Janovec, starosta obce Turecká.

Niektorí organizátori termíny zmenili. Den modranských pivníc sa uskutoční 25. júla, pritom pôvodný termín bol ešte v apríli.

"Tento rok je taký iný pre nás, že ho dvakrát organizujeme. Dúfame, že druhý termín sa nám podarí uskutočniť v obmedzenom režime. Asi o 40 percent sme vydali menej lístkov, aby neprišlo k hromadeniu ľudí na tých miestach," hovorí Michal Petrík, predseda združenia Víno z Modry.

To sú letné akcie na najbližšie dni čí týždne. Čo ale s jarmokmi, trhmi, či festivalmi s termínom až o pár mesiacov? Prípravy si vyžadujú už teraz.

"Tam, kde proste neviete hlavne na námestiach v mestách a obciach zabezpečiť jeden vstup a jeden výstup a neviete to kontrolovať, tak nemôžete organizovať vianočné trhy alebo jarmoky, kde naraz príde 5000 ľudí," vysvetľuje Richard Rybníček.

"Do konca júla sa stánkari môžu ešte prihlásiť, ak majú záujem zúčastniť sa na vianočných trhoch. Situáciu samozrejme monitorujeme a vyhodnocujeme a podľa vývoja sa rozhodneme, či sa vianočné trhy budú konať s obmedzením, prípadne vôbec," povedala Katarína Rajčanová, hovorkyňa magistrátu mesta Bratislava.



Postupné uvoľňovanie obmedzení týkajúcich sa hromadných akcií potešilo, situácia sa ale môže rýchlo zmeniť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy