Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V osade našli šteniatka v otrasných podmienkach: V krabici medzi výkalmi a pomyjami
Zdielať na

V osade našli šteniatka v otrasných podmienkach: V krabici medzi výkalmi a pomyjami

HUMENNÉ / V papierovej škatuli medzi výkalmi. V takýchto podmienkach by zrejme dlho neprežili. Nechcené šteniatka v poslednej chvíli zachránila veterinárka spolu s aktivistkami z Humenného. Tie už dlhodobo upozorňujú na potrebu sprísnenia legislatívy a nekontrolované množenie psov najmä v osadách.

"Šteniatka boli nájdené v rómskej osade v krabici medzi výkalmi, medzi plienkami, medzi jedlom, pomyjami. Úplne v otrasných podmienkach," vyjadrila sa veterinárka Lenka Lisá. Podľa veterinárky môžu mať šteniatka približne 10 dní. "Kondičný stav je dobrý, maminka ich kojí. Sú to také malinké bobky, ešte slepé, očičká nemajú otvorené," povedala Lisá.

Toto je len jeden z mnohých prípadov, kedy občianske združenie Pomáhaj a chráň vyráža do terénu, aby pomohlo nechceným, týraným a vyhodeným zvieratám. "Nielen v Humennom, to je aj na dedinách problém. Každý deň vyvolávajú, že chcú umiestniť vyhodené mačiatka, vyhodených psíkov," ozrejmila Ľubica Kizáková, OZ Pomáhaj a chráň. "Je to úplne nekontrolovateľné. Napriek tomu, že máme zákon o povinnom čipovaní, mizivé percento psíkov je čipovaných v osadách, alebo majú preukázateľného majiteľa," povedala Stanislava Rutrichová, OZ Pomáhaj a chráň.

V zvieracom útulku je momentálne 27 psov a 36 mačiek. Medzi nimi sú aj psy, ktoré majú okolo 12 rokov. Nájsť pre ne nový domov je takmer nemožné. "Áno, máme tu psíkov, ktorí sú starí a už len na dožitie, lebo sú ťažko adoptovateľní a v dnešnej dobe si nikto nezoberie domov starého psa, o ktorého sa treba starať," skonštatovala Lisá. "Kapacitne my sme už na maximálnom strope," zhodnotila Rutrichová. "Iná cesta nie je len kastrovať, alebo zaviesť viac kontrolovaný chov," dodala Kizáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy