Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Inšpektori kontrolovali potraviny v prevádzkach. Mravce a mŕtve hlodavce neboli jediným problémom
Zdielať na

Inšpektori kontrolovali potraviny v prevádzkach. Mravce a mŕtve hlodavce neboli jediným problémom

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Inšpektori veterinárnej a potravinovej správy počas celého júna vykonávali kontroly malo a veľkoobchodov, či rôznych trhovísk a prevádzok. Celkovo vykonali 4 845 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Z tohto počtu bolo 302 kontrol s výsledkom nedostatočný, no a celkovo bolo zistených viac ako tisíc nedostatkov. V niektorých predajniach našli dokonca uhynuté hlodavce, či živé mravce.

Od 1. júna do 30. skontrolovali inšpektori orgánov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky 1 733 právnych subjektov a 2 653 prevádzok. "Vykonaných bolo 131 kontrol mimo bežnej pracovnej doby, z čoho pri 44 kontrolách boli zistené nedostatky. Mimo pracovnej doby bolo skontrolovaných 83 právnych subjektov a 125 prevádzok, nedostatky boli zistené na 44 prevádzkach," informuje ŠVPS. Najviac nedostatkov bolo v hygiene budov a prevádzky, v hygiene technologického zariadenia a pracovných pomôcok, v predaji po dobe minimálnej trvanlivosti a dobe spotreby, v hygiene skladovania a označení. 

Inšpektori museli niektoré prešľapy riešiť v správnom konaní, a tu boli uložené pokuty vo výške 94 200 eur. Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 1 035,2 eur najvyššia právoplatná pokuta v tomto mesiaci predstavovala 10 000 eur.

Mravce, mole, hlodavce

V niektorých baliarňach inšpektori objavili živé mravce a mole. Problémom boli aj plesnivé steny v hale či v okolí drezu na umývanie. V jednej z prevádzok objavili zase mŕtve hlodavce a ich trus. Ten sa dokonca nachádzal aj na samotnej predajni nie len v sklade. "Počas kontroly inšpektori identifikovali na viacerých miestach na predajnej ploche trus hlodavcov: na regáloch so suchým tovarom (kryštálový cukor, dehydrované polievky, majonézy, slnečnicové semená, sterilizované olivy), na predajnej ploche v priestore únikových dverí nachádzajúcimi sa medzi mraziacimi zariadeniami a regálom nealko nápojov bol inšpektormi identifikovaný výskyt lezúceho hmyzu (mravce), ktoré vyliezali spod kefky umiestnenej v spodnej časti dverí," informovali ďalej inšpektori. 

ŠVPS

Plesne a pavučina

V chladiacej vitríne s mäsovými výrobkami sa v jednom z obchodov po bočných stranách na ochrannom skle nachádzala pleseň a mechanické nečistoty. V chladiacej vitríne s mliečnymi spotrebiteľský balenými výrobkami zase inšpektori objavili na bočnej stene vo vrchnej časti pleseň, znečistené oplechovanie steny, aj podlaha, zaprášený povrch lisu, nános nečistôt v jeho okolí. Pavučiny boli aj na stenách, v chladiarni mopro - pleseň na strope, chladiareň VŽP - pleseň na zárubní dverí, chladiareň údenín mala pleseň na stene za regálmi, v manipulačnej chodbe zaprášené sokle,
znečistený vstup do mraz. boxu pečiva. Problémom bola aj hygiena zamestnancov. Pracovník pri manipulácii s nebalenými mliečnymi výrobkami nepoužil ochranné pracovné pomôcky. 

ŠVPS

Súvisiace články

Najčítanejšie správy