Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Agrorezort hlási výskyt afrického moru ošípaných, objavil sa pri Trebišove
Zdielať na

Agrorezort hlási výskyt afrického moru ošípaných, objavil sa pri Trebišove

Archívna reportáž

TREBIŠOV / Po roku sa opäť na Slovensku objavil africký mor ošípaných. V trebišovskom okrese v obci Čierna zaznamenali nákazu AMO u dvoch kusov ošípaných v domácom chove. V chove domácich ošípaných Slovensko pritom posledný prípad zaznamenalo ešte 19. augusta 2019, odvtedy sa vyskytol už len u diviačej zveri. Agrorezort preto žiada obozretnosť a dodržiavanie preventívnych opatrení

Ohnisko nákazy je v obci Čierna, 1,5 km od ukrajinskej a 2,5 km od maďarskej hranice, kde je už dlhodobejšie potvrdzovaný výskyt nákazy v populácii diviakov. V chove boli chované dve ošípané. Ide o nekomerčný chov pre vlastnú spotrebu chovateľa. "Ošípané mali zvýšenú telesnú teplotu a neprijímali krmivo. Následne ošípané uhynuli a 7. júla 2020 sa vykonalo vzorkovanie zvierat za účelom potvrdenia alebo vyvrátenia nákazy. Vytvorené boli ochranné pásma (3 kilometre) okolo ohniska – obce Čierna a pásma dohľadu (10 kilometrov) v súvislosti s výskytom AMO," informoval  Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu MPRV SR.

V decembri 2019 Európska komisia zrušila pre Slovensko aj infekčnú oblasť pre AMO. Dňa 10. júla 2020 sa však situácia po 11 mesiacoch zmenila. V obci Čierna boli pozitívne testované dve ošípané v domácom chove. Nákazu potvrdilo národné referenčné laboratórium vo Zvolene. Slovenská republika už informovala bezprostredne po potvrdení nákazy Európsku komisiu, členské štáty Európskej únie a podala hlásenie na Medzinárodný úrad pre nákazy (OIE) so sídlom v Paríži.

AMO v relatívne krátkom čase nekontrolovane zasiahol veľkú časť územia Európy. Táto nákaza bola na Slovensku prvýkrát potvrdená 25. júla 2019 v chove domácich ošípaných v obci Strážne, okr. Trebišov. O niečo neskôr, 12. augusta 2019, bola potvrdená aj prvá informácia o výskyte nákazy u diviaka, uloveného v rovnakom okrese. K dnešnému dňu Slovensko eviduje už 216 prípadov u diviačej zveri. Na našom území je nákaza AMO lokalizovaná v štyroch okresoch (Trebišov, Michalovce, Košice-okolie a Košice-mesto).

"Na Slovensku bol poľovníkom nariadený intenzívny lov diviačej zveri, na ktorý poľovníci zareagovali zodpovedne. Prebieha aj aktívne sledovanie situácie štátnymi veterinármi a poľovníkmi, ktorým štát uhrádza náklady za odovzdané vzorky z nájdených a ulovených diviakov. Vo veterinárnom laboratóriu vo Zvolene neustále prebieha vyšetrovanie odovzdaných vzoriek," ozrejmil Daniel Hrežík.

Aktuálny prípad výskytu AMO v domácom chove je podľa MPRV SR opätovným dôkazom zlyhania ľudského faktora a pravdepodobného nedodržania preventívnych opatrení. "Osud vývoja tejto nákazy je teraz v rukách všetkých, ktorí prichádzajú do kontaktu s ošípanými, diviačou zverou, krmovinami a produktami z bravčového a diviačieho mäsa," dodal Hrežík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy