Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pochybný záchrankový tender? ÚVO začal kontrolu, minister Krajčí chce prekopať zákon
Zdielať na

Pochybný záchrankový tender? ÚVO začal kontrolu, minister Krajčí chce prekopať zákon

BRATISLAVA / Úrad pre verejné obstarávanie začal po prieťahoch kontrolu tendra na prevádzkovanie zdravotnej záchrannej služby. Ten viedol až k odvolaniu šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáša Haška. Existovalo podozrenie o možnom prepojení členov výberovej komisie na úspešnú firmu. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčiho sa tender bude musieť zopakovať, prioritou zostáva bezproblémové poskytovanie záchrannej zdravotnej služby pre ľudí.

Úrad pre verejné obstarávanie začal kontrolu záchrankového tendra. Na tlačovom brífingu to uviedol predseda úradu Miroslav Hlivák. Podľa stanoviska Európskej komisie, ktorú úrad dostal 7. apríla, totiž vyplynulo, že na obstaranie záchranných zdravotných služieb sa vzťahujú európske predpisy o verejnom obstarávaní. Preukázalo sa tiež, že národná legislatíva, ktorú má v kompetencii rezort zdravotníctva, nie je v súlade s európskym právom. Podľa Hliváka je preto teraz potrebná zmena legislatívy.

K pochybnému tendru sa vyjadril aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. Záchrankový tender sa podľa jeho slov bude musieť zopakovať. "Budeme sa snažiť minimalizovať škody voči Slovenskej republike, ktoré jej hrozili zo strany Európskej komisie, aj súčasných prevádzkovateľov zdravotnej záchrannej služby," povedal minister. Najdôležitejšie podľa neho bude, aby bolo vzhľadom na potrebné legislatívne zmeny pre občanov zabezpečené bezproblémové poskytovanie záchrannej zdravotnej služby.

Slovenská republika sa voči Európskej komisii zaviazala zmeniť zákon, ktorý nerešpektuje európske smernice. Pokiaľ sa takýto zákon na Slovensku prijme, Komisia prisľúbila, že voči Slovensku neuplatní sankcie. "Pevné verím, že túto situáciu sa nám podarí dobre vyriešiť, že bude prijatý zákon, ktorý na jednej strane jasne špecifikuje povinnosti na materiálno-technické zabezpečenie poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby a zároveň jasne zadefinuje potrebu verejného obstarávania pri obstarávaní takýchto služieb," poznamenal Krajčí. Problém so záchrankami ale nejde vyriešiť okamžite, konať rýchlo sa dalo v čase keď ešte prevádzkovatelia nezačali poskytovať služby.

"Tým, že sa to nestalo a poskytovatelia poskytujú službu, je na ich strane oprávnená požiadavka aj podmienka toho, že im nemôžu byť tieto licencie len tak zo dňa na deň odňaté," vysvetlil. Nový zákon má preto nastaviť nové podmienky a zadefinovať, že sa uskutoční nové verejné obstarávanie. Týmto spôsobom podľa Krajčího vzniká potreba predefinovať verejné obstarávanie aj na iné zdravotné služby, napríklad dopravnú zdravotnú službu.

Ako dodal šéf rezortu zdravotníctva, to, ako je nastavený systém zdravotného poistenia na Slovensku, je veľmi problematické. To, že exminister Rudolf Zajac z verejného zdravotného poistenia spravil majetok poisťovní, je podľa neho nezmysel. "Máme pred sebou veľa práce, ako zreformovať celý systém zdravotného poistenia na Slovensku. Potrebujeme nastaviť rovnocenné podmienky medzi štátnou poisťovňou a súkromnými poisťovňami. Musíme systém upratať," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy