Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Martin Klus: Informácie ohľadom destinácii sa menia každý deň, sledujte web ministerstva
Zdielať na

Martin Klus: Informácie ohľadom destinácii sa menia každý deň, sledujte web ministerstva

BRATISLAVA / Konzílium odborníkov vo štvrtok zverejnilo zoznam epideliologických bezpečnejších krajín. Okrem počtu krajín sa zmenilo aj názvoslovie. Teraz sa hovorí o rizikových a menej rizikových krajinách. Zelenú dostalo niekoľko štátov, naopak dve turisticky obľúbené krajiny, vyradili zo zoznamu menej rizikových. Čo čaká dovolenkárov, ktori sa vrátia z takzvaných červených krajín? Redaktorka Lucia Hrozáňová urobila rozhovor so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Martinom Klusom.

Ako sa zmenila mapa krajín?

Je pravda, že pribudlo 6 krajín. Doposiaľ sme nemali v zelenej farbe Taliansko, Francúzsko, Španielsko, ani Holandsko a Belgicko s Írskom. To sú krajiny, kam môžu naši občania cestovať bez toho, aby mali negatívny test a zostali v samoizolácii. Naopak ubudli dve krajiny, a to konkrétne Bulharsko a Čierna Hora, kde takáto požiadavka začne platiť pravdepodobne od pondelka. Všetky červené krajiny zostávajú rizikové a tým pádom sa vyžaduje, aby sa na Slovensko vrátili s negatívnym testom a zostali v samoizolácii. 

Bude sa mapa krajín obmieňať, dopĺňať?

Áno, každé dva týždne. Poslednýkrát sa aktualizovala preto, lebo prišla požiadavka z EÚ, aby sme sa dohodli na tom, ktorým tretím krajinám sa uvoľníme. Tieto krajiny, ktoré som spomínal sú krajiny EÚ, respektíve Európskeho hospodárskeho priestoru. Slovensko sa otvára pre Japonsko, Južnú Kóreu, Austráliu, Nový Zéland a zatiaľ podmienečne aj pre Čínu s tým, že tam je požiadavka o reciprocitu, teda aby naši občania mohli cestovať tam. 

noviny.sk

Aké sú pravidlá pre Slovákov prichádzajúcich do zahraničných krajín?

Stále treba dbať na aktuálne informácie, ktoré sa objavujú na našej webovej stránke. Napríklad pre Grécko je tou aktuálnou informáciou to, že je potrebné sa zaregistrovať. Formulár je k dispozícii. Občania by ho mali pred cestou vyplniť. Tým, že Bulharsko vypadlo z bezpečných krajín, odporúčame do Grécka cestovať letecky, leto akákoľvek cesta autom by znamenala, že prechádzajú cez rizikové krajiny. 

Mnoho Slovákov, ktorí žijú v Írsku, vo Veľkej Británii či v Španielsku, sa pýtajú, kedy bude spustená letecká doprava?

Cestovná mapa hovorí aj to, že s kým máme povolenú aj verejnú dopravu. To sa týka aj letov a keďže napríklad Írsko pribudlo ako zelená krajina na mape, tak očakávame, že by sa mohli obnoviť aj priame lety. To isté sa týka dovolenkových destinácií, napríklad Taliansko, ale aj Francúzsko, či Španielsko. 

Celý rozhovor s Martinom Klusom nájdete vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy