Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauza Maják nádeje: Budova by mala prejsť pod mesto, na Ruska sa valí ďalšie trestné oznámenie
Zdielať na

Kauza Maják nádeje: Budova by mala prejsť pod mesto, na Ruska sa valí ďalšie trestné oznámenie

BRATISLAVA / Dlhoročná kauza okolo Majáka nádeje - ubytovne pre týrané ženy a ich deti, by sa mohla konečne uzavrieť. A zdá sa, že so šťastným koncom. Budova by po niekoľkoročných súdnych ťahaniciach a exekúciách mala skončiť pod správou mesta, a to plánuje obnoviť jej verejnoprospešný účel.

"Verím, že rozhodnutiami, ktoré boli uskutočnené, že majetok Majáka nádeje ostane zachovaný v prospech samosprávy a v prospech účelu, na ktorý bol určený," vyjadrila sa starostka bratislavskej MČ Staré Mesto Zuzana Aufrichtová. 


Približne 13 rokov nachádzali v tejto budove útočisko týrané ženy a deti. Všetko sa to ale zmenilo v roku 2015, keď vedenie centra prevzal Pavol Rusko. V hodnotiacej správe na to upozornilo viacero miestnych poslancov.  "Že zámery pána Ruska sú zlikvidovať túto organizáciu, že máme podozrenie na to, že chce využiť ten majetok N.O. na vlastné obohatenie," upozornila poslankyňa bratislavskej MČ Staré Mesto Viera Satinská. 

Pavol Rusko sa opakovane voči všetkým obvineniam bránil a tvrdil, že ide o účelové nezmysly. "Všetko bolo v súlade so zákonom a sme pripravení to pred kýmkoľvek a kedykoľvek to dokázať," vyhlásil Rusko ešte v septembri 2016. 

N.O. Majáku nádeje sa ale napokon dostalo do exekúcie a likvidácie. A nastali roky súdnych bojov medzi Pavlom Ruskom a MČ Staré Mesto. Súd ale napokon rozhodol jasne. "Dokázali sme odvrátiť exekúciu, cez ktorú sa chceli dostať k tomu majetku. Dokázali sme odvrátiť návrh na vyhlásenie konkurzu, kde už sa v podstate vyčerpali tie prostriedky tej druhej strany," priblížil Jaroslav Pilát, advokát zastupujúci Staré Mesto. 

Viac ukázala Threema 

Viac svetla do celého prípadu vniesli aj nedávno zverejnené prepisy z Threemy, ktoré poukazujú na komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a bývalým sudcom Okresného súdu Bratislava I. Vladimírom Sklenkom. "Z neho je veľmi zrejmé, že celým tým režisérom a scenáristom bol Marián Kočner," zhodnotil Jaroslav Pilát. 

Marian Kočner, 23.11.2017: "Maják nádeje. Posúď, či to tá pi.. urobila dobre. Alebo, či ju môžem naj..."

Vladimír Sklenka, 23.11.2017: "Má to úplne dobre. Ale sa odvolajte, aj tak."

Marian Kočner, 13.2.2018: "Prosím Ťa, bol podaný návrh na kraj na Maják nádeje. Nevieme, kde to skončilo. Vieš to, prosím ťa, zajtra čeknúť, či to máš?"

Vladimír Sklenka, 13.2.2018: "Ahoj, pozriem."



"Všetky tie kroky, ako vyplýva aj z tej Theemy, boli presne pripravené, dopredu naplánované, vrátane súdnych rozhodnutí a pod," povedal advokát Starého Mesta. 

Aktuálne nasledujú rokovania s veriteľmi a úhrada záväzkov Majáka nádeje v celkovej sume viac ako 190 000€.
"Oproti hodnote toho majetku je to násobne nižšia suma. Stojí tá hodnota toho majetku za záchranu, rozhodne," vyhlásila Zuzana Aufrichtová. 

Na Ruska sa valí ďalšie trestné oznámenie

Mestská časť zároveň podáva na Pavla Ruska niekoľko trestných oznámení, vrátane žaloby o náhradu škody vo výške 250 000€. V neposlednom rade celý majetok Majáka nádeje, vrátane budovy na Karpatskej ulici, by mal prejsť pod správu novovzniknutej mestskej N.O. "Ktorá by sa mala zaoberať sociálnou a humanitárnou pomocou," priblížila Zuzana Aufrichtová. 

"Organizácia, bohužiaľ, zanikla v dôsledku neprofesionálneho vedenia, ale verím, že aspoň tá budova bude zachovaná v prospech tých ľudí, ktorí to potrebujú," uviedla Viera Satinská. 

Budova na Karpatskej ulici dnes už neexistujúceho Majáka nádeje by mohla opäť začať plniť svoj verejno-prospešný účel do konca tohto roka. Teda ak pôjde všetko podľa plánu. "Chceli by sme, aby táto budova prešla rekonštrukciou a čo najskôr slúžila svojmu účelu," dodala Zuzana Aufrichtová. 

Vadala loboval u Troškovej, aby mu pomáhala na najvyšších miestach. Čo ešte odhalí Kočnerova knižnica? 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy