Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zubné už nie je odrezané od sveta. Vojaci tam po povodniach osadili dočasný most
Zdielať na

Zubné už nie je odrezané od sveta. Vojaci tam po povodniach osadili dočasný most

ZUBNÉ / Väčšia udalosť za posledné desaťročia v našej obci nebola. Aj takto reagovali obyvatelia obce Zubné, kde v sobotu ráno dorazila armáda s ťažkou technikou. Vojaci tam umiestnili dočasný most, ktorý znova spojil rozdelené časti dediny. Pôvodný most totiž presne pred týždňom strhla prívalová vlna počas povodní.

Divoká voda brala so sebou všetko. Strhla aj jedinú prístupovú cestu z jednej časti obce do druhej. Ľuďom, ktorí na opačnej strane uviazli, pomáhali hasiči. V obci pracujú ťažké mechanizmy a pripravujú brod pre ťažkú techniku.

V sobotu ráno do Zubného dorazila armáda so špeciálnym tankom a dočasným mostom. Najdôležitejšie bolo nájsť oporné miesto, vojaci tiež museli dávať pozor na elektrické vedenie, aby ho pri náročnom manévri nestrhli.


"Všetko je to na prvýkrát urobené. Chlapci sú skúsení. Videli ste, že to trvalo len pár sekúnd a ten most bol uložený," uviedol Roman Bobal, veliteľ delostreleckého oddielu Michalovce OS SR. Podľa vojakov most nebolo potrebné na mieste testovať. Bežne tieto mostovky používajú pri bojoch na rýchle premostenie pre tanky a ťažkú kolesovú techniku.


"Ideme vyskúšať prvé kroky, ktoré nás povedú na druhú stranu do odtrhnutej časti obce a sme radi, že konečne sa tam môžeme dostať," vyjadrila sa starostka Zubného Michaela Vasilenková. Starostka obce sa obáva už iba jediného- začínajú sa prázdniny a deti si zrejme nenechajú ujsť príležitosť most vyskúšať, čo ale zatiaľ nie je veľmi dobrý nápad. "Chcela by som vyzvať všetky deti z našej dediny, aby si dávali pozor, pretože momentálne nie je 100- percentne bezpečný," upozorňuje Vasilenková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy