Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Päťdňový výsluch Sklenku je u konca. Niektorí z obvinených sudcov chcú z väzby na slobodu
Zdielať na

Päťdňový výsluch Sklenku je u konca. Niektorí z obvinených sudcov chcú z väzby na slobodu

NITRA / Polícia ukončila 5-dňový výsluch bývalého sudcu Vladimíra Sklenku, ktorý sa mal nechať dlhodobo korumpovať Mariánom Kočnerom. Aj vďaka jeho svedectvu polícia obvinila 13 bratislavských sudcov. Traja z nich sú stále vo väzbe. A z nej sa zrejme už čoskoro pokúsi dostať aj obvinená bývala štátna tajomníčka Monika Jankovská.

Advokát obvinenej bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, o ktorej stíhaný Marian Kočner hovoril ako o svojej opičke, nevynechá žiadny úkon vyšetrovateľov. Aj počas týždňa bol na každom výsluchu Sklenku, ktorý sa priznáva ku korupcii a úplatkom od Kočnera.

A zatiaľ čo Jankovská odmieta, že ju Kočner korumpoval, Sklenka spolupracuje. Na Jankovskú údajne ale nič priamo nevypovedal. "Postoj mojej klientky sa momentálne nezmenil," uviedol Peter Erdös, obhajca Jankovskej. "Nie som hovorca policajného zboru ani vyšetrovateľa a o priebehu prípravného konania vás priamo informovať nebudem," odpovedal obhajca obvineného Richarda Molnára Ondrej Mularčík. 

Sklenkovi za päť dní výsluchu advokáti zatiaľ nemohli poloziť ani jednu otázku. Pre niektorých ide o svedectvo, ktoré je postavené na vode. Naopak, prokuratúra doteraz úspešne dokazuje súdom, že minimálne troch sudcov musia stíhať väzobne, aby na slobode nemohli ovplyvňovať svedkov.

Za mrežami sú Jankovská, sudkyňa Cviková a sudca Molnár. Okrem Sklenku sa ku konaniu pre Kočnera priznáva aj už bývalá sudkyňa Miriam Repáková. Tá ale údajne na iných kolegov nič nevypoveda, a teda nie je spolupracujúci svedok ako Sklenka. "Po porade s mojou klientkou Vám uvádzam, že v súčasnom štádiu trestného stíhania mi moja klientka nedala súhlas na poskytovanie akýchkoľvek informácií ohľadom jej trestného stíhania," píše sa v stanovisku Jany Kubáňovej, obhajkyne Miriam Repákovej. 

Podľa niektorých obhajcov vraj svedectvo svedka, údajného Kočnerovho úplatného sudcu a teraz kajúcnika, ľahko spochybnia. Ako ho vníma po výsluchu obhajca už bývalej podpredsedníčky Najvyššieho súdu Jarmily Urbancovej? Podľa obvinenia mala Sklenkovi ponúkať možnosť si prísť na 30-tisícový úplatok. "To, čo povedal, budem komentovať na hlavnom pojednávaní, ak sa do takéhoto štádia konania dostanem," odpovedal Peter Filip, obhajca Jarmily Urbancovej. 

Advokát Vladimíra Sklenku ani po piatich dňoch výsluchu nekomentoval pred médiami celé trestné stíhanie, v ktorom jeho klient vystupuje ako hlavný svedok. Niektorí advokáti obvinených sudcov, ktorí sú stíhaní väzobne, po výsluchu Sklenku chcú požiadať o ich prepustenie z väzby na slobodu. Prípadne navrhnú súdu náhradu väzby. "V prípade výsluchu tohto dôležitého svedka je to určitý priestor na to, aby sme nad tým mohli časom uvažovať," potvrdil obhajca Jankovskej.

Vadala loboval u Troškovej, aby mu pomáhala na najvyšších miestach. Čo ešte odhalí Kočnerova knižnica? 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy