Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tipy na výlet od TV JOJ: Splavili ste už slovenskú Amazonku?
Zdielať na

Tipy na výlet od TV JOJ: Splavili ste už slovenskú Amazonku?

ZÁPADNÉ SLOVENSKO / Hovoria mu aj slovenská Amazonka. Malý Dunaj sa síce volá malý, no tým, čo turistom ponúka, je nekonečne veľký. Miestami nedotknutá príroda, lužné lesy, popadané stromy a vodné zvieratá, ktoré je možné z diaľky nerušene pozorovať. Splavovať sa dá aj viac dní s možnosťou kempovania na brehu. Nasadnúť do kajaka môžeme priamo v Bratislave. Práve tam je jedno z prvých nástupíšť na vodnej ceste za divočinou nazývanou splav Malého Dunaja.

Kto má pred vodou rešpekt a bojí sa, že sa nechtiac okúpe, tak si môže spojiť dve lode. "Rodiny s deťmi, keď sú neposedné, takže pre nich je to úplne ideálne takto pospájať," hovorí sprievodca Peter Petrík. 

"Vodáci sa zdravia pozdravom ahoj, všeobecne sa tyká na vode, či má niekto 5 rokov alebo 90, vodáci si medzi sebou tykajú. Nehovorí sa čau, ale Ahoj," dodáva Peter. 

Kto sa nechce na vode vytrápiť, mal by dodržať tento recept. "Pádielko sa drží nie ako varechu, ale chytím si ho za hríbik, druhou rukou v takej polohe, aby som si ho pohodlne držal," vysvetľuje Peter. 

Malý Dunaj má 128 kilometrov. Na cestu sa dá vyraziť z bratislavskej Vrakune. Aj podľa vybranej trasy je na toku viacero nástupíšť, z ktorých sa dá nalodiť prípadne tam cestu ukončiť.

"Tok rieky nie je udržiavaný vodohospodármi, čistením, kosením, iba niektoré miesta. Na miestach, čo sa plavíme vidieť, že je to panenská príroda. A to si tu ľudia vážia," hovorí Peter. 

​Cez týždeň a pri pár kvapkách dažďa sa môže stať, že sa na toku Malého Dunaja ocitne posádka úplne sama. A môže si lepšie vychutnávať zvuky, ale aj obraz prírody. Po ceste sú na brehu aj zaujímavé zastávky. Už v jednej z prvých dediniek pri brehu Zálesí je drevená promenáda a maják. V Malinove rozhľadňa hniezdo a môžeme objavovať ďalej.

Na Malom Dunaji sa zachovali aj štyri historické vodné mlyny. V Tomášikove, Jahodnej, Kolárove a obľúbenej Jelke. Mlyny sa premenili na múzea v prírode.

Čo zastávka to iné dobrodružstvo, ku ktorému patrí aj vôňa pečenej ryby. "Rýchlosť udávajú všetci, zadný udáva smer, predný ako háčik hlási prekážky na vode. Prípadne veľkou prekážkou je aj krčma, tam sa zapadne vždy," hovorí vtipne inštruktor. 

Pozrite si reportáž o ďalších tipoch na výlet: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy