Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tipy na výlet od TV JOJ: Navštívte tento svetový unikát
Zdielať na

Tipy na výlet od TV JOJ: Navštívte tento svetový unikát

LUČENEC / Novohrad na juhu stredného Slovenska ukrýva unikát, ktorý si chodia obzerať turisti z celého sveta a učia sa o ňom aj študenti na vysokých školách. Nikde inde v strednej Európe ho nenájdete. Ide o kamenný vodopád neďaleko hradu Šomoška. Vedie tam niekoľkokilometrový náučný chodník, ktorý je pastvou pre oči.

V lesoch nad Šiatorskou Bukovinkou sa ukrýva skutočný unikát. Keď prichádzate po ceste očarí vás príroda. Náučný chodník Šomoška začína pri veži Šimon, vybrať si môžte dve trasy, po ktorých preskúmate tento kút Novohradu. "Kratšia trasa po zelenej má 1,6 kilometra a dlhšia má 2,6 kilometra. Niektorí chcú ísť najkratšou, ale to je maďarská hranica," hovorí informátor Milan. 

Náučný chodník Šomoška vedie cez dubovo bukový les, kde majú niektoré stromy aj 150 rokov. Zavedie vás cez mostíky ponad Bukovinský potok k trom jazierkam. A voda má podľa miestnych omladzujúce účinky. Unikátom je kamenný vodopád, ktorý je jediný v celej Európe. "Chodia ho obdivovať až z Číny, je starý 4 milióny rokov," dodáva informátor Milan. 

"Odtiaľ je výhľad na kamenné more, ktoré je jedinečné svojim zložením," hovorí starosta Šiatorskej Bukovinky Peter Badinka. 

Odtiaľ je to možno ešte nejakých 500 metrov a ste na vrchole, vitajte na hrade Šomoška, ktorý postavili priamo na sopke. "Táto celá oblasť je sopečná, je to nevybuchnutá sopka," dodáva starosta. "Krásny výhľad, super prechádzka, priateľka je tehotná, tak ideme pomaly," opisuje turista. 

Z kopca je vidieť susedné Maďarsko a v ďialke ďalší hrad. "Je to Šalgo. Skalní turisti vedia prejsť odtiaľto až tam. To je tak 5-hodinová túra," hovorí informátor Milan.

Z hradu Šomoška sa môžte vrátiť dlhšou trasou, ktorá vedie do jedného z najväčších kameňolomov Mačacie, ešte z čias Rakúsko-Uhorska. "Vyvážali kameň do Budapešti, aj parížske námestia sú tým vyložené," dodáva informátor Milan. "Je to úžasná prechádzka, vrelo odporúčam," dodáva starosta. 

Najčítanejšie správy