Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vymazaní rodičia z celého Slovenska protestovali pred ministerstvami a vládou
Zdielať na

Vymazaní rodičia z celého Slovenska protestovali pred ministerstvami a vládou

BRATISLAVA / Milujú svoje deti a chcú ich vychovávať, no nemôžu - takzvaní vymazaní rodičia z celého Slovenska dnes protestovali pred ministerstvami spravodlivosti a práce a rodiny, aj pred úradom vlády. Niektorí sudcovia a advokáti podľa nich pre peniaze naťahujú rodinné spory.

​Pred budovou ministerstva spravodlivosti sa v Bratislave zhromaždilo približne 50 protestujúcich, ktorí upozornili na dlhoročné problémy súvisiace s porušovaním ústavných práv a medzinárodných dohovorov v rodinnoprávnej agende. 

​Organizátori protestu upozorňujú na to, že súdy často svojvoľne odoberajú rodičom zo starostlivosti ich deti. Mnohé rozsudky sprevádza podľa nich korupcia alebo diskriminácia rodičov na základe pohlavia. Preto budú v tejto súvislosti organizátori po dohode s ministerskou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) diskutovať a predložia jej svoje návrhy. Návrhy sa týkajú zastavenia odobratia detí a zastavenia diskriminácie na základe rodu.

Organizátori a protestujúci zároveň žiadajú zjednodušenie rodinnoprávnej agendy a súčasne upozornili, že o deťoch na súdoch sa rozhoduje za zatvorenými dverami. "Dieťa by nemalo byť premiestňované z miesta pobytu, ale malo by to byť súčasťou pojednávania a konsenzu medzi rodičmi,“ uviedol jeden z organizátorov.

Podľa organizátorov sa často rodičia pre zdĺhavé súdne konania nemôžu so svojimi deťmi stretnúť dlhé roky. Vyzývajú preto aj občanov, aby svojím hlasom pomohli predchádzaniu podobných situácií. "Podporte nás v boji proti korupcii,“ upozorňujú organizátori a zároveň žiadajú o zlepšenie podmienok striedavej starostlivosti.

"Rozumiem nespokojnosti rodičov, ktorí sa chcú starať o svoje dieťa a nie je im to umožnené. Či už je to z dôvodu nedohody s druhým rodičom, alebo z dôvodu, že zlyhal štát, pretože rozhodnutie nebolo včas, prípadne z nejakého dôvodu nebolo správne," napísala na sociálnej sieti ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Za svoju úlohu považuje urobiť všetko pre to, aby systém fungoval. Kolíková chce odhaliť nedostatky v právnej úprave, čo najskôr ich odstrániť a zorganizovať súdy tak, aby boli schopné čo najskôr rozhodovať s plnou vedomosťou všetkého, čo by mali vedieť o situácii v rodine. "V tejto súvislosti chceme špecializovať súdy a zaviesť takzvaný interdisciplinárny prístup pri rozhodovaní o dieťati, teda hneď od začiatku do toho vtiahnuť všetkých tých, ktorí majú informácie o rodine, o dieťati a môžu napomôcť pri správnom rozhodovaní v danom prípade," ozrejmila Kolíková. Do takéhoto prístup chce zahrnúť psychológov, kolíznych opatrovníkov, sociálnych pracovníkov, mediátorov a znalcov. Rovnako chce zaviesť širšie využívanie mimosúdneho riešenia, či pravidlo osobného vypočutia dieťaťa vo vhodne upravených priestoroch súdu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy