Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dermatovenerológ radí: Ako ochrániť pleť pod rúškom a čo robíme pri dezinfikovaní rúk zle?
Zdielať na

Dermatovenerológ radí: Ako ochrániť pleť pod rúškom a čo robíme pri dezinfikovaní rúk zle?

BRATISLAVA / Pomaly sa vraciame do predrúškového obdobia lenže epidemiológovia sú stále opatrní. Na rúška by sme podľa nich nemali zabudnúť a ak sa splnia najhoršie predpoklady a vráti sa nám druhá vlna, Slovensko sa opäť zahalí. To ako veľmi nám rúška pomohli zrejme nemusíme opakovať – lenže pre mnohých ľudí to úplne jednoduché nebolo. O problémoch s kožou sa porozprávame s našim hosťom.

Do štúdia sme si tentokrát pozvali dermatovenerológa Juraja Hegyiho, s ktorým sme hovorili o ľuďoch, ktorí majú kožné problémy, a ako sa môže nosenie rúška dotknúť ľudí, ktorí majú štandardnú pokožku. Podľa dermatovenerológa sa totiž dlhotrvajúce nosenie rúšok môže dotknúť aj takých ľudí, ktorí nikdy nemali problém s pleťou, pokožkou. 

Najviac ohrození sú samozrejme tí čo majú problémy už dlhšie, no aj tí čo sa o svoju pleť nesprávne starajú. "Tie rúška, ktoré sú zdravotníckeho charakteru - jednorázové, sú používané opakovane. Nie sú na to stavané, rúška sú stavané tak, aby boli používané len určitú dobu. Zdravotnícke - hygienické rúško by mal mať človek na sebe 2-3 hodiny, to je optimum. Ale nie, že ho budeme opakovane používať," upozornil Juraj Hegyi. Všeobecná verejnosť by preto mala používať podľa slov odborníka radšej ušité klasické látkové rúška, ktoré ale musia byť správne ošetrované. "To znamená, že opraté po každom použití, prežehlené, tie čo sú so striebornými vláknami neprežehlovať a samozrejme je dobré mať správny rozmer. Proste tá rúška musí byť prispôsobená aj veľkosťou," vysvetlil dermatovenerológ. 

Ako ochrániť pokožku

Od vypuknutia koronavírusu na Slovensku sa opatrenia postupne uvoľnili. Ak by sa vrátila druhá vlna, rúška by sme znova nosili dlhé hodiny na tvárach. A to môže spôsobiť vážne problémy. "Dve najzákladnejšie veci, ktoré sme spozorovali, problémy sú mechanické dráždenie a potom bývajú toxické dermatitídy. Tie mechanické sú ošúchavanie, keď ma človek čerstvo oholenú bradu a dá si hneď rúšku bez toho, aby sa staral o svoju pleť môže to podráždiť, ďalej neadekvátny materiál...," poznamenal Hegyi. 

Pacienti s akné či rosaceou trpia najviac, aj obyčajný herpes sa pod rúškom môže po tvári ďalej preniesť. Krémovať či nekrémovať? To je otázka, na ktorú sme hľadali odpoveď. Podľa dermatovenerológa je jednoducho  každom prípade najvhodnejšie, aby rúško bolo z kvalitnej bavlny a malo bielu bavlnenú vložku zospodu. Pozor si treba dať aj na pracie prostriedky. Ideálne pranie rúšok je s mydlom. 

Pozor na dezinfekciu

Podľa odborníka treba dať pozor aj na to, akým spôsobom používame dezinfekciu. V ambulanciách sa lekári čoraz častejšie stretávajú so "spálenými" rukami z dezinfekcie. Pokožka jednoducho dlhodobo nezvláda účinok látok v dezinfekciách."Veľa ľudí si ani korektne nedezinfikuje ruky. Stráca to svoj zmysel, keď už skôr by som doporučil rukavice. A keď už prídeme domov, nedotýkať sa rukami rúška skôr, ako si ich neumyjeme. Umyť si s mydlom a vodou," upozornil Hegyi. Vo videu vyššie dermatovenerológ Juraj Hegyi ukazuje, ako správne dezinfikovať ruky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy