Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nový systém prideľovania EČV. Daňoví poplatníci môžu výrazne ušetriť
Zdielať na

Nový systém prideľovania EČV. Daňoví poplatníci môžu výrazne ušetriť

BRATISLAVA / Ministerstvo vnútra začalo diskutovať o novom tendri na dodávateľa tabuliek s evidenčnými číslami vozidiel. Práve teraz je podľa analytikov vhodný čas na to, aby sa systém evidencie vozidiel komplexne zreformoval. Daňoví poplatníci môžu výrazne ušetriť.

Ceny za tabuľky, ktoré boli v patronáte bývalej ministerky majú byť predražené. Podľa rezortu vnútra ich bežné tabuľky stoja okolo siedmych eur, pričom vyrobiť by sa dali aj za dve eurá. Nájsť nového, i keď lepšieho dodávateľa, ale ponechať si starý systém evidencie by bolo podľa analytikov premeškanou príležitosťou.

Analytici navrhujú reformu, vďaka ktorej má byť evidencia vozidiel efektívnejšia a lacnejšia. Systém, ktorý už dávno funguje v mnohých európskych krajinách by mal priniesť výrazne ročné úspory. "My sme identifikovali zhruba 8 miliónov na štátny rozpočet a ďalších 800 000 až milión v tom, že ľudia by strácali trochu menej času evidenciou vozidiel," uviedol analytik INESS Martin Vlachynský.


Neustála výmena tabuliek je ako začarovaný kruh, zbytočný a nákladný a súčasný systém stal daňových poplatníkov už desiatky miliónov eur. Po novom by teda mohli byť evidenčné čísla trvalo priradené k vozidlu. "Veľká väčšina európskych štátov prešla práve k tomuto systému. Upustili od toho keď rôzne okresy prideľovali svoje evidenčné čísla a je nejaké centrálne vydávanie čísel, ktoré nie sú naviazané na konkrétne mestá," povedal Vlachynský.

Okrem iného je Slovensko už len jedným z troch štátov EÚ, kde evidenciu vozidiel rieši polícia. V iných krajinách sa tieto kompetencie presunuli do civilnej sféry. Aj u nás by táto kompetencia mohla prejsť napríklad na kataster. K efektivite by tiež prispelo, keby prepis vozidla vieme vyriešiť na diaľku.


"Krásny príklad je Veľká Británia, kde ani neexistujú nejaké lokálne dopravné inšpektoráty. Tam je jeden centrálny úrad. Keď kupujete vozidlo podpíšete zmluvu poštou alebo cez internet zašlete informáciu, že prebehla transakcia," dodal Vlachynský. "MV SR je ochotné diskutovať o zmenách v súčasnom systéme NEV. Určité plány už máme, treba ich však pretaviť do konkrétnych návrhov, čo chceme robiť v úzkej spolupráci s odbornou verejnosťou. Samozrejme vyžiada si to rozsiahlu zmenu v doterajšej legislatíve a v informačných systémoch," uviedol hovorca MV SR Petar Lazarov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy