Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ročne čerpá Slovensko v priemere len štvrtinu dostupných eurofondov, Brusel preto podáva pomocnú ruku
Zdielať na

Ročne čerpá Slovensko v priemere len štvrtinu dostupných eurofondov, Brusel preto podáva pomocnú ruku

EÚ/SLOVENSKO / Európska komisia chce Slovensku pomôcť. V čerpaní eurofondov totiž patríme na chvost spomedzi krajín Európskej únie, a tak pre Slovensko pripravila odporúčania - na čo a ako by sme mali využiť miliardy EUR, ktoré nám posiela Brusel. V priemere totiž čerpáme ročne JEDNU miliardu EUR, ale mohli by sme až ŠTYRI.

Slovensko musí na jeseň predložiť Európskej komisii svoj návrh, na čo chce minúť eurofondy. V nasledujúcich siedmych rokoch k nám príde z Bruselu až 12 miliárd EUR. A to nie je všetko. “Slovensko mohlo dostať 6,6 mld. v grantoch a 5 mld. v úveroch. Je to na reformy, tzn. naštartovať tie reformy, na ktoré doteraz sa Slovensko neodhodlalo,” uviedla Ľudmila Majláthová, ekonomická radkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. 

Okrem toho nám do roku 2023 zostáva vyčerpať ešte 10 miliárd z končiaceho sedemročného obdobia, a to sa nám darí iba na 33%. “Potrebujeme teda zásadné zmeny, ale potrebujeme predovšetkým vedieť, čo chceme,” poznamenal europoslanec Ivan Štefanec (KDH/EPP). 

A práve s tým, “čo chceme”, nám chce pomôcť Európska komisia. “Všetkých v EÚ nás čaká ekonomická kríza, recesia a my musíme využiť tento európsky rozpočet na to, aby jej dopady boli čo najmenšie,” vysvetlil europoslanec Michal Šimečka (PS/RE). 

Prioritou by mala byť verejná správa a súdnictvo 

Najviac by sme si podľa Bruselu mali dať do poriadku verejnú správu a súdnictvo. Verejné obstarávanie u nás trvá neúmerne dlho, 8-9 mesiacov, čo veľmi sťažuje rozvoju investíciám. A takisto nám odporúča stratifikáciu nemocníc, najmä preto, že obyvateľstvo Slovenska patrí medzi najrýchlejšie starnúce v EÚ. 

“Sme identifikovali aj problém nedostatku zdravotného personálu, ktorý sa už začína prejavovať a ktorý bude výraznejší do budúcnosti a tam v podstate hovoríme o nedostatku tak všeobecných lekároch v niektorých regiónoch, ale hlavne zdravotných sestier,” skonštatovala vedúca tímu ekonomických analýz ZEK Lívia Vašáková. 

“Je to šanca pre investície do nemocníc, ale aj pre podporu malých a stredných podnikateľov,” pripomenul europoslanec Peter Pollák (OĽaNO/EPP). 

Šanca na hospodársky reštart 

Vďaka týmto miliardám máme tiež podľa odporúčaní historickú šancu posunúť sa k budúcemu hospodárskemu modelu, ktorý nás bude živiť aj o 20 rokov.

“Vieme už dlho, niekoľko dekád, že ten náš biznis-model, že vlastne vyrábame, lakujeme, zvárame, montujeme autá, že to skôr či neskôr prestane fungovať," pripomenul Tomáš Valášek (Za ľudí), predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti. 

Prieskum o koronakríze: Väčšina populácie si žiada posilnenie kompetencií Bruselu. Bližšie už povie Peter Petrus: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy