Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prázdna špajza Slovenska? Potravinová sebestačnosť Slovenska padla na kritickú úroveň
Zdielať na

Prázdna špajza Slovenska? Potravinová sebestačnosť Slovenska padla na kritickú úroveň

DVORY NAD ŽITAVOU / O prázdnej špajzi Slovenska sa hovorilo vo štvrtok v gumákoch pri Dvoroch nad Žitavou. Predstavitelia štátu si pritom prezerali priam ukážkovú poľnohospodársku výrobu, inštalovanú v rámci najväčšej poľnohospodárskej výstavy priamo na poli.

Aj Celoslovenské dni poľa s viac ako 750 políčkami, na ktorých sa prezentuje viac ako 30 druhov plodín, sú dôkazom toho, že Slovensko môže byť v potravinárstve sebestačné. "Je to taká studnica poznania prosperity slovenského poľnohospodárstva, kde by sme ho chceli vidieť a kde by malo byť," poznamenal agropodnikateľ a organizátor podujatia Stanislav Becík. 

Najväčšia poľnohospodárska výstava pod holým nebom vo Dvoroch nad Žitavou bola z dôvodu koronakrízy oklieštená o návštevníkov, ale aj o vystavovateľov. Prehliadku si ale nenechali ujsť predseda parlamentu a minister pôdohospodárstva."Potravinová sebestačnosť Slovenska padla na úroveň pod 40%, sme naozaj ohrození, keby sa naozaj zavreli tie hranice, do pár dní by sme nemali čo jesť, lebo z repky olejky a zo slnečnice sa nevieme najesť, a toto mi tu pestujeme," upozornil predseda NR SR Boris Kollár. 

Riešením má byť novela zákona, tá by mala pestovateľov dostať ľahšie k pôde. Kedy a o akú zmenu má ísť, zatiaľ minister nekonkretizoval. Rezort pôdohospodárstva plánuje rozdeliť po pandémii 45 miliónov eur z európskych dotácii a k nej pribudne 55 miliónov zo štátnej pomoci. "Nasmerujeme tieto prostriedky na konkrétnych producentov zeleniny, ovocia, máme strašne všetko zanedbané, potrebujeme namiesto Číny si vypestovať doma, sami," skonštatoval minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. 

"To nie je chyba roľníkov, aj roľník je podnikateľ, nemôže vyrábať so stratou, pokiaľ to nevychádza. Tí ľudia to nerobia, nepestujú," reagoval riaditeľ Družstva Dvory Nad Žitavou Dušan Blaho. 

Prispôsobiť sa zmenám klimatických podmienok pomôže výskum

Potrebujeme rastliny, ktoré sú viac odolné a vyžadujú menej vlahy. V súčasnosti sa zavlažujú len 3% poľnohospodárskej pôdy. "Mnohé plodiny treba znova šľachtiť, otázka je to 10 rokov minimálne," vysvetlil riaditeľ Výskumného ústavu rastlinnej výroby Piešťany Pavol Hauptvogel. 

Ministerstvo chce podporiť aj predaj z dvora. "Aby nemuseli urobiť všetky tie opatrenia, ktoré možno dnes sú byrokratické, že nakoniec si povedia, že do toho nejdú," upresnil Mičovský"Určite štát musí podporiť tých, ktorí to chcú robiť, aby ten výrobca bol ziskový z toho, a to príde samo, potom to budú robiť," povedal Blaho.

Som lesník, ktorý sa stal na chvíľku ministrom. To o sebe tvrdí minister Ján Mičovský. Viac už v relácii Novinový Špeciál: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy