Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Envirofond žiada od mesta Humenné vrátenie 160-tisícovej dotácie, porušilo zákon
Zdielať na

Envirofond žiada od mesta Humenné vrátenie 160-tisícovej dotácie, porušilo zákon

HUMENNÉ / Enviromentálny fond žiada vrátenie 160-tisícovej dotácie, ktorú dostalo Humenné na odkanalizovanie ulice. Pri zákazke totiž porušili zákon o verejnom obstarávaní. Na čele mesta bola vtedy smerácka poslankyňa Jana Vaľová. Ona za tým vidí snahy očierniť jej pôsobenie.

V okrajových častiach vypínajú verejné osvetlenie a nefunguje žiadna fontána. Skrátka šetria, kde sa dá, no doplácajú na veci z minulosti."Sme dostali výzvu na vrátenie celej čiastky dotácie, celých 160 tisíc eur," potvrdil primátor mesta Humenné Miloš Meričko. 

Dotácia, ktorú mestu Humenné poskytol Enviromentálny fond, bola určená na odkanalizovanie jednej z ulíc. Ide o stavbu z roku 2015. Úrad pre verejné obstarávanie ale pri kontrole zistil porušenie zákona."Kontrolovaný „zadal" predmetnú zákazku priamym zadaním spoločnosti - 1.Humenská bez použitia postupu verejného obstarávania v zmysle zákona o verejnom obstarávaní," uviedla riaditeľka tlačového odboru Úradu pre verejné obstarávanie Janka Zvončeková. 

1. Humenská je akciovkou v 100% vlastníctve mesta. S vtedajším predsedom predstavenstva sme sa spojili telefonicky a vec komentovať nechcel. Radnica síce sankciu nedostala, keďže uplynula trojročná lehota na uloženie pokuty, no konštatovanie, že bol porušený zákon, mestu Humenné zavarilo na Enviromentálnom fonde."V prípade, ak fond alebo ktorýkoľvek oprávnený kontrolný orgán zistí, že príjemca dotácie porušil podmienky zákona o verejnom obstarávaní pri výbere dodávateľa realizácie projektu, je povinný poskytnutú dotáciu alebo jej vyčerpanú časť vrátiť fondu," vysvetlila manažérka komunikácie Enviromentálneho fondu Michaela Kroková. 

V čase zákazky bola primátorkou smerácka poslankyňa Národnej rady SR Jana Vaľová."Je smutné, že nové vedenie mesta z dôvodu veľkého ega a snahy očierniť moje pôsobenie aktívne koná proti záujmom mesta. Jasným príkladom je aj aktuálne vracanie peňazí poskytnutých z Environmentálneho fondu. Laxným prístupom, ignorovaním pojednávaní a neprejednávaním protokolov sa podarilo radnici získať absolútne zbytočné vrátenie peňazí, len kvôli tomu, aby mohli na mňa ukazovať prstom. Považujem to za šialené, keď pre primátora akéhokoľvek mesta nie je na prvom mieste záujem a peniaze občanov, ale kopanie na sociálnej sieti," reagovala exprimátorka Vaľová.

Envirofond chce naspäť celú dotáciu. Teda takmer 160 tisíc eur. Ak mesto nezaplatí a brániť sa bude napríklad súdnou cestou, znamená to komplikácie."Budeme v centrálnom registri dlžníkov štátu, čo spôsobí komplikácie pri získavaní dotácií od štátu. Hľadáme, škrabeme, kde sa len dá, ale 160 tisíc je veľké suma, o to je väčšia, že je to v čase koronakrízy, keď daňové príjmy pre mesto padajú," dodal Miloš Meričko. 

Roškovej firma je v konkurze. Grófka východu nemá na vrátenie agrodotácií. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy