Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Budúcnosť elektrárne Vojany je otázna: Ak emisné skúšky vyjdú, budú svetovou novinkou, inak skončia
Zdielať na

Budúcnosť elektrárne Vojany je otázna: Ak emisné skúšky vyjdú, budú svetovou novinkou, inak skončia

MICHALOVCE / Obrovská elektráreň Vojany v okrese Michalovce je od februára tohto roku odstavená. Dovoz uhlia z Ruska už nemá zmysel, pretože je drahší ako predajná cena vyrobenej elektriny. Energetický kolos je preto na križovatke. Buď ho zavrú alebo prejde na alternatívne palivo.

"Za posledné roky sme tu vyskúšali spaľovať asi všetko čo sa dá spáliť," poznamenal Branislav Strýček, generálny riaditeľ Slovenské elektrárne. V elektrárni sú momentálne iba dve funkčné turbíny, hlavným palivom je čierne uhlie. Budúcnosťou Vojan je certifikované tuhé druhotné palivo. Vzniká zo separovaného odpadu, ktorý už ďalej nie je možné recyklovať. "Či už je to papier alebo tesáčky, tie sa potom spaľujú spolu s biomasou," ozrejmil Strýček, generálny riaditeľ Slovenské elektrárne. 

"Miestny produkt, ktorý by pomohol vyčistiť aj naše lesy a tiež by pomohol vyčistiť naše doliny od plastov a kartónov, ktoré sa dnes na skládkach vyskytujú," vysvetlil Peter Kremský, predseda výboru pre hospodárske záležitosti NR SR. V porovnaní s uhlím má toto palivo podobnú výhrevnosť no je lacnejšie aj ekologickejšie. Prvé testy už preukázali splnenie aj tých najprísnejších emisných noriem.

"Tie emisné skúšky vyzerajú veľmi dobre, samozrejme budú sa musieť nastavovať nejaké procesy, homogenizácie paliva ale je to technicky zvládnuteľné," poznamenal Radovan Kazda, podpredseda výboru pre hospodárske záležitosti NR SR. Elektráreň Vojany je strategickým podnikom v prípade tzv. blackoutu. Dokáže teda naštartovať celú energetickú sieť pri úplnom výpadku. Pracovne je na ňu naviazaných 300 domácnosti z celého regiónu. O využívaní nového paliva sa definitívne rozhodne v auguste. Vtedy sú naplánované záverečné testy. V prípade úspechu pôjde o svetovú novinku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy