Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spomienka na učiteľa Jaroslava, ktorý ochránil žiakov vo Vrútkach: Bývalí študenti založili pre jeho rodinu transparentný účet
Zdielať na

Spomienka na učiteľa Jaroslava, ktorý ochránil žiakov vo Vrútkach: Bývalí študenti založili pre jeho rodinu transparentný účet

VRÚTKY / Na učiteľa Jaroslava Budza, ktorý tragicky zahynul, keď sa snažil ochrániť žiakov a kolegyne v škole vo Vrútkach pred útočníkom, spomínajú všetci v dobrom. Aj jeho bývalí žiaci. Už dospelí študenti organizujú pre manželku a dcéru hrdinu z Vrútok zbierku. Založili transparentný účet, ktorým im chcú aspoň finančne pomôcť.

Jaroslav Budz bol jedným z pedágogov, na ktorých študenti nezabúdajú ani po rokoch. "On sa vždy ozval, keď sa mu niečo nepáčilo, on neostal ticho. Bol to ten človek, ktorý vedel, čo je správne, mal nejaké zásady," vyjadril sa Peter Mertl, spoluorganizátor zbierky. "Vždy mal úsmev a tie oči mu svietili," povedal Jozef Kavec, spoluorganizátor zbierky. 


Jaroslav Budz sa stal triednym učiteľom triede štvrtá C, v jej poslednom ročníku v školskom roku 92 / 1993. A práve bývalí študenti z vrútockého gymnázia sa cez zbierku snažia pomôcť rodine ich obľúbeného a ako hovoria - skromného učiteľa.

Číslo účtu zverejnili na sociálnej sieti v skupine s názvom: Zbierka pre pozostalú rodinu hrdinu z Vrútok učiteľa Jarka Budza.
"Ktokoľvek si môže na webe pozrieť pohyby a spôsob nakladania s účtom," pokračoval Peter Mertl. 


Jaroslav ich vyprevádzal do dospelého života na stužkovej slávnosti, no v kontakte ostali naďalej. "Po škole, keď sme sa stretávali pravidelne, tak Jaro vždycky prišiel na stretnutie, potykal si s celou triedou, so mnou dokonca dvakrát, sme sa náhodne stretli na Magure," spomína bývalý študent.

Stredoškolský profesor miloval prírodu a turistiku pravidelne chodil na Kľačiansku Maguru. "V bežnom živote ho človek stretol v horách na turistike on miloval lesy," povedala Zuzana Pokrievková, bývalá študentka. Do pohoria obľúbených vrchov Malej Fatry brával aj svojich študentov.  "Tam sme až tak školu nespomínali riešili sme aj témy mimo školy, ja som pri tom ostal mojim denným chlebíkom sú tie jeho obľúbené hory," spomína Miroslav Gajdoš, bývalý študent. Aj na smútočnom oznámení je učiteľova milovaná Kľačianska Magura. 

Posledná rozlúčka s Jaroslavom Budzom bude v dome smútku vo Vrútkach v piatok o pol druhej popoludní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy