Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FOTO: Humenné spustošila ničivá veterná smršť. Toto všetko živel napáchal
Zdielať na

FOTO: Humenné spustošila ničivá veterná smršť. Toto všetko živel napáchal

HUMENNÉ / Polámané, či dokonca aj s koreňmi povyvracané stromy, zničené autá a tiež strhnutá strecha z bytovky. Toto všetko dokázala nočná veterná smršť v Humennom za pár minút. Padali obrovské krúpy a víchrica sa postarala aj o výpadok prúdu. V nemocnici preto okamžite nabehli na záložný zdroj energie. Pracovníci technických služieb sú od skorého rána v mimoriadnej pohotovosti. Následky vyčíňania budú odstraňovať niekoľko dní.

"Veterná smršť začala pred polnocou v trvaní niekoľkých minút, ale narobila obrovské škody na majetku," uviedol primátor Humenného Miloš Meričko. "Máme veľké šťastie, že sa nikomu nič nestalo, že to bolo v noci, keď už pohyb ľudí je menší alebo žiadny," skonštatoval riaditeľ technických služieb mesta Humenné Milan Kuruc.

Silný vietor nielen lámal, ale dokonca vyvracal stromy aj s koreňmi. "70 rokov tu bývam a ešte také niečo nebolo," povedal Humenčan Emil. "Nemocnica takmer okamžite nabehla na záložný zdroj, takže prevádzka fungovala štandardne," vyjadrila sa hovorkyňa humenskej nemocnice  Jana Fedáková. "V rámci celého mesta odhadujem, že minimálne 30 stromov bude poškodených a vyvrátených," zhodnotil Kuruc.

Niektoré popadali na autá. Poškodili aj auto pána Michala. "Napadnuté hubami, ten strom tu už nemal čo robiť dávno. Také prípady by sa nestávali, že spráchnivelý strom zostáva," povedal Michal, majiteľ poškodeného auta. Riaditeľ technických služieb vysvetľuje, že posudzovanie ich žiadosti o výrub pravidelne komplikuje bratislavské občianske združenie. 

Kým následky veternej smršte neodstránia, park pri kaštieli bude pre verejnosť uzatvorený. Aj tam je viacero zničených stromov. Vek niektorých odhadujú na 80 až 100 rokov. "Možno polovička stromov je okamžite vhodná k výrubu. Sú narušené, duté, prehnité, hrozí najmenší pohyb vetra a to spadne," skonštatoval Kuruc.

Z bytovky na humenskom Sídlisku 3 vietor dokonca strhol strechu. Tá skončila na detskom ihrisku. Policajti ho zabezpečili páskou. "Našťastie na tú stranu, kde neboli autá odparkované, nenachádzali sa tam ani ľudia. K škodám na majetku a zdraví ľudí nedošlo," informoval Meričko. "Ak by sa to stalo cez deň, tak je to vážny problém a nedajbože aj smrteľný úraz," povedal Kuruc. Pracovníci technických služieb ráno o pol piatej nastúpili do mimoriadnej zmeny. To, čo príroda dokázala za pár minút, budú odstraňovať niekoľko dní. "Vyhlásime mimoriadnu zmenu aj zajtra, aby sme následky kalamity odstránili v čo najkratšom čase," dodal Kuruc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy