Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenskí policajti budú v Chorvátsku aj tento rok. Zastihnete ich na týchto číslach
Zdielať na

Slovenskí policajti budú v Chorvátsku aj tento rok. Zastihnete ich na týchto číslach

BRATISLAVA/TROGIR / Ani tento rok nebudú v Chorvátsku chýbať naši policajti. Pre opatrenia v súvislosti s koronavírusom budú síce Slovákom nápomocní v menšom počte ako vlani, ale počas oboch prázdninových mesiacov.

Tento rok budú na slovenských dovolenkárov dávať pozor nielen chorvátski, ale aj naši štyria policajti, v Trogire a v Crikvenici. Prvá dvojčlenná hliadka vyráža k Jadranu 1.júla. Kolegovia ich vystriedajú 2.augusta. V prípade, ak Slováci budú potrebovať ich pomoc, dovolajú sa im na rovnaké čísla ako po minulé roky. Pre oblasť v okolí Trogiru je to číslo 99 720 1 001 a pre Crikvenicu rovnaké číslo s koncovkou 2. Dovolenkári im najčastejšie volajú, ak stratia alebo im ukradnú doklady.

"Tam by som spomenul ten postup, že treba to teda nahlásiť na najbližší policajný útvar, kde človek obdrží o tomto potvrdenie a následne kontaktuje konzulát," hovorí slovenský policajt pôsobiaci v Chorvátsku Roman Hájek. 

Dôležité je spraviť si aj kópiu cestovného dokladu, ktorý urýchli vybavenie nového, náhradného a urýchli aj podanie oznámenia o strate či krádeži. V prípade autonehody alebo aj ľahšieho ťuknutia je potrebné buď policajtov zavolať alebo prísť na najbližšie oddelenie.

"Kde mu vystavia takzvaný zápisník o očivedu. Upozorňujem, že dochádza k tomu až po 3 dňoch odkedy sa stala dopravná nehoda," vraví ďalší policajt Martin Kandráč. Chorváti budú na cestách aj tento rok využívať objektívnu zodpovednosť. Nainštalovaných je množstvo stacionárnych radarov a opäť zvyšovali aj výšku pokút za rýchlosť. Tie majú byť oveľa vyššie ako minulý rok. 

"Sprísňovali aj prejednávanie týchto priestupkov, kde je možné napríklad pri závažnom dopravnom priestupku aj zadržať motorové vozidlo," hovorí policajt Roman Hájek. Pozor si treba dať aj na platenie parkovného. Ak ho budete chcieť uhradiť sms-kou, musíte mať kartu chorvátskeho mobilného operátora. Policajti ešte Slovákov, ktorí sa chystajú v lete k Jadranu upozorňujú na veľmi dôležitú vec. Ak si do batožiny budú chcieť pribaliť nožík alebo inú chladnú zbraň, je ich povinnosťou to pri prechode hraníc na chorvátsku stranu oznámiť. V opačnom prípade hrozia vysoké pokuty. "Pokiaľ občan nahlási takúto chladnú zbraň, tak nič sa nedeje, to sa len zaeviduje a môže pokračovať ďalej," dodal Hájek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy