Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesníci v Tatrách sú zúfalí. Po celom TANAP-e sa premnožil nebezpečný škodca
Zdielať na

Lesníci v Tatrách sú zúfalí. Po celom TANAP-e sa premnožil nebezpečný škodca

VYSOKÉ TATRY / Tatranskí lesníci odchytávajú v národnom parku chrobáky, ktoré si tam vo veľkom pochutnávajú na kôre mladých ihličnanov. V Tatrách už hovoria o kalamitnom stave. Chémiu na nich použiť nemôžu, keďže ide o vysoký stupeň ochrany prírody. A tak chlapi začínajú svoj pracovný deň veľmi netradične.

"Kolegovia lesníci a ekológ prídu do prace a majú taký rajón obíde tých 20-30 vedierok a skontroluje a pozbiera," opísal denný priebeh lesníkov vedúci ochranného obvodu vo Vysokých Tatrách Marián Jurík.
Práve v okolí Štrbského plesa lesníci zistili, že  okrem lykožrúta začal robiť škodu ešte jeden chrobák. "Máme odchyt tvrdoňa smrekového, je to škodca ihličnatých sadeníc," uviedol výskumný pracovník Ján Ferenčík.

Lesníci si všimli, že tvrdoň sa postupne presúva do celých Tatier. Kým lykožrut ničí staršie stromy, tento je pliagou pre sadenice a prirodzený mladý porast. Je ho všade uz tak veľa, že sa začína hovoriť o kalamitnom stave.


"Ak máme odcyhtených za jeden deň 5 je to kalamita a koľko my máme v tom vedierku? 52," skonštatoval Ferenčík.Tvrdoň pracuje hlavne v noci, počas dňa potom lesníci zalamujú rukami a rátajú škody.  "Na konci nošteka má hryzacie ústrojenstvo a tým vyhrýza," opísal ekológ Peter Gajdoš.


Malý chrobák je novou pliagou pre tatranské lesy. Akoby nestačil lykožŕút. Navyše, najčastejsie sa rozmnožuje v kalamitnom prostredí, a tých miest je vo Vysokých Tatrách čoraz viac. "Z pôvodných dvoch-troch lokalít, dnes už v celom pásme TANAP-u ho evidujeme," uviedol Ferenčík.

Na slovensko-poľskom pohraničí požiar poškodil vzácne lesy. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy