Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
NAKA v Štátnych Lesoch: Ďalší zásah proti korupcií
Zdielať na

NAKA v Štátnych Lesoch: Ďalší zásah proti korupcií

Archívna reportáž

NAKA pred týždňom zasahovala v Štátnych Lesoch

SLOVENSKO / Národná kriminálna agentúra opäť zasahuje v súvislosti s policajnou akciou PERCENTA 2. Odhaluje tak korupčné prepojenia v štátnom podniku. Zásah sa konal v Štátnych Lesoch a.s., kde aktuálne polícia vykonáva zadržanie osôb a zaisťovacie úkony.

Obvinenie z trestného činu prijímania úplatku vzniesol policajný vyšetrovateľ v súvislosti s podozreniami na korupciu v štátnom podniku Lesy SR voči osobe P. M. Ako ďalej Policajný zbor SR informuje na sociálnej sieti, obvinený si v septembri 2018 v mene štátneho podniku vyžiadal úplatok od konateľa prepravnej spoločnosti.

"Malo ísť o verejné obstarávanie nadlimitnej zákazky dopravy dreva za takmer 10,9 milióna eur bez DPH. Úplatok mal žiadať za to, že víťazom verejného obstarávania bude práve jeho firma,“ uviedla polícia.

Výška úplatku podľa polície záležala od spôsobu jeho poskytnutia. "V prípade ‚kešu‘ by bol osem percent z mesačnej fakturácie realizovaných výkonov pre štátny podnik. Ak by však poskytnutie a prijatie úplatku malo byť legalizované formou fiktívnych zmlúv, napríklad za poradenstvo alebo inú činnosť, jeho výška by bola desať percent," vysvetlili policajti.

Obvineného zadržali v rámci akcie Národnej kriminálnej agentúry Percentá II., pričom vyšetrovateľ spracoval podnet na jeho vzatie do väzby "V prípade dokázania viny hrozí za tento skutok desať až 15 rokov odňatia slobody," dodala polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy