Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tisíce Slovákov sledovali rodinnú drámu vo výške
Zdielať na

Tisíce Slovákov sledovali rodinnú drámu vo výške

SLOVENSKO / Život malých sovičiek ako na dlani. Vďaka on-line prenosu mohli ľudia necelý mesiac sledovať dojímavý príbeh malých sovičiek. Tie síce stratili mamu, ale napokon všetko dobre dopadlo. Starostlivosť vzal pod svoje krídla otec a v tejto chvíli sú už mláďatá vo voľnej prírode.

Vďaka nainštalovanej kamere mohli Slováci sledovať šťastnú soviu rodinku s dvoma malými sovíčatkami. Matka namiesto svojho denného spánku poctivo sa stará a stráži mláďatá. Večer ich navštevoval sový otec so zobákom plným potravy.

"Keď sme kameru nainštalovali, opatovne stal sa z toho jeden z najnavštevovanejších projektov, bolo to niečo nové - sovičku- tento druh sme ešte nikdy nemali. Stala sa to taká srdcovka, všetci boli na tom nonstop zavesení," hovorí Ivan Daráni, správca webu Kukaj.sk. 

Rodinná idylka však dlho netrvala. V okolí hniezda striehol jastrab. Sovička bránila mladé avšak jastrab ju uchytil. Pre mláďatá nastalo ťažké obdobie. Ale zdá sa, že soví otec to zvládol na jednotku.

"Keď sa stalo, čo sa stalo, keď jastrab napadol samičku, všetci sme celý večer pozerali, ako to bude pokračovať, či tam príde ten samček," hovorí Ivan Daráni. 

"Vyperené dokážu sa sami zohriať aj trhať potravu, ktorú im donesie samček," dodáva Dušan Karaska, riaditeľ správy CHKO Horná Orava.

"Na druhej strane sme vďační, že tam kamera bola, lebo široká verejnosť mohla vidieť, že aj samček je schopný postarať sa o svoje mláďatká," Ivan Daráni.

Až nastal osudný deň.

"Aj ked tie sovíčatká mali opustiť svoje hniezdo, bolo vidieť ako sa to malé snaží, trápi, bola noc a v tú dobu bolo 4 tisíc pripojených nonstop a sledovali to," opisuje záujem Slovákov Ivan Daráni.

Napokon hniezdo sa snažilo opustiť aj druhé sovíča.

"Ľudia pozerali či brat, alebo sestrička pôjde za ním, bohužiaľ pohlavie nevieme. Bolo tam 3 až 4 tisíc ľudí, tí ľudia žili s tými sovičkami. Týmto projektom sme dokázali, čo sa fakt deje v divej prírode," povedal Ivan Daráni.

Pozrite si príbeh sovičky, ktorej búrka zvalila strom, na ktorom žila:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy