Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Spory v Národnom ústave detských chorôb neutíchajú. Na verejnosť sa dostala ďalšia šokujúca správa
Zdielať na

Spory v Národnom ústave detských chorôb neutíchajú. Na verejnosť sa dostala ďalšia šokujúca správa

BRATISLAVA / Spory v Národnom ústave detských chorôb neutíchajú. Po nedávnej výmene riaditeľa, ktorého podporili desiatky zamestnancov, sa na verejnosť dostala správa, podľa ktorej chce minister zdravotníctva obmedziť finančne náročnú liečbu tých najzraniteľnejších. Ústav to poprel a ministerstvo zdravotníctva v tom vidí snahu o diskreditáciu ministra. Bývalý riaditeľ ústavu ale isté riziko pripúšťa.

Národný ústav detských chorôb má na starosti tie najťažšie, ale aj liečením najdrahšie, detské ochorenia. Sedem rokov ho viedol Ladislav Kužela, jeho odvolanie vyvolalo vlnu nevôle u samotných zamestnancov.

Spory okolo Národného ústavu detských chorôb neutíchajú. Po výmene vedenia je to fakt, že minister zdravotníctva tomuto zariadeniu odmieta schváliť plán činnosti pre tento rok.

Média na to upozornila anonymná skupina zamestnancov ústavu, ktorá zverejnila list ministra Krajčího, kde sa ako dôvod uvádza, že plán počíta so zníženou ústavnou zdravotnou starostlivosťou, pričom náklady na lieky a zdravotnícky materiál naopak stúpnu. Kužela hovorí, že je to pre svetový trend preferovať ambulantnú liečbu, ak sa to dá, na úkor hospitalizácii, čo ústavu umožní postarať sa o viac detí. "Zákonite v tom pláne sme museli rátať s tým, že nám stúpnu náklady na lieky, stúpnu náklady na zdravotný materiál," vysvetľuje Kužela. 

V priloženej správe k listu ministra sa tvrdí, že Krajčí týmto krokom doženie lekárov k sofiinej voľbe. "Na pôde ústavu máme totiž najnáročnejších pacientov z územia celého Slovenska a to vrátane pacientov so zriedkavými chorobami. Podľa pána ministra je ale treba okresať výdavky na takúto liečbu," stojí v liste. 

"Povedal po A, že neschvaľuje nám tento plán, ale po B povedal, že Národný ústav bude poskytovať teraz napríklad genetickú liečbu, čo je jeden pacient dva milióny eur. Neviem, ako si lekár bude vyberať toho pacienta, ktorý dostane so zriedkavým ochorením drahý liek," hovorí bývalý riaditeľ ústavu Kužela. 


"Národný ústav poskytuje a bude naďalej poskytovať pre všetkých pacientov komplexnú zdravotnú starostlivosť podľa najnovších poznatkov vedy a súčasných možností. To znamená, že pre našich pacientov sa nemení nič," vyjadril sa v stanovisku NÚDCH. Podobne sa vyjadril aj rezort zdravotníctva, podľa ktorého ide o pokračujúcu antikampaň, navyše aktuálne s radom nebezpečných výmyslov.

"Snahu o posúvanie takýchto informácií považujeme za zastrašovanie verejnosti a ministerstvo zdravotníctva zvažuje aj podanie trestného oznámenia v súvislosti so šírením poplašnej správy na neznámeho páchateľa," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Ministerstvo tiež trvá na tom, že dôvodom - podobne ako pri Kuželovom odvolaní, tak aj pri neschválení predmetného plánu činnosti bolo zadlžovanie a navyše už má na stole nový plán, ktorý vyhodnocuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy