Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vtrhli do domu a vyhrážali sa rómskej rodine. Vinu odmietajú, súd to ale videl inak
Zdielať na

Vtrhli do domu a vyhrážali sa rómskej rodine. Vinu odmietajú, súd to ale videl inak

KLENOVÁ / Súd dal definitívnu bodku za prípadom nebezpečného vyhrážania v obci Klenová. Do rómskeho domu tam vtrhli dvaja muži. Jeden z nich kričal, že je Hitler a že všetkých dobije. Muži rasový motív odmietali a chceli oslobodenie spod obžaloby. Súd to videl inak.

"Ty špinavá cigánka, poď von, nech ťa dobijem, nech ťa zabijem. Ja som tu Hitler, aj som tu šéf, ja som tu pán, ja vás dobijem, ja vás všetkých dobijem," vraví matka Nadežda. 

Takto mali podľa slov matky dvaja muži vtrhnúť do domu, kde bola v tom čase sama s deťmi, a to spolu s niekoľkotýždňovým bábätkom.

Muži sa zo skutku zodpovedali pred sudcom, a to vo veci obžaloby z nebezpečného vyhrážania a porušovania domovej slobody.

Dvaja Košicania popreli, že by do domu vošli násilím a poškodili dvere. Matka jedného z nich však poškodenej žene poslala peniaze za ich opravu. Muži vylúčili, že by konali z rasového motívu a cítia sa očiernení. Obhajkyňa žiadala ich oslobodenie. Poukázala na to, že dlhodobým sporom medzi stranami je odpadové potrubie na zadnej strane domu.

"Ide o obyčajné susedské spory, ktoré mali byť riešené a postúpené podľa zákona o priestupkoch
ich už niekoľkokrát upozorňovali, že tie splašky tečú, doslova tečú a ústia na ich pozemok. V žiadnom prípade to nebolo z motívu rasového," vraví obhajkyňa obžalovaných. 

"Pokiaľ viem základné údaje o skutku, ja si myslím, že ten útok je rasovo motivovaný určite," vyjadril sa generálny prokurátor Jaromír Čižnár. 

Košičanom za skutok hrozilo väzenie až na 5 rokov. Prvostupňových súd im vymeral ročnú podmienku. Prokurátorovi sa to videlo málo, obvineným zas príliš veľa. Podmienečný trest však Krajský súd potvrdil a muži sú už odsúdení právoplatne.

"Takýto trest súd považuje za primeraný. Toto úplne stačí na dosiahnutie účelu trestu, ktorým je ochrana spoločnosti a prevýchova," uviedol samosudca Vladimír Varga. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy