Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Slovensko dostalo šancu v podobe 8 miliárd eur z Európskej únie. Europoslanci vyzývajú k modernizácií
Zdielať na

Slovensko dostalo šancu v podobe 8 miliárd eur z Európskej únie. Europoslanci vyzývajú k modernizácií

BRATISLAVA / Európska únia uvoľňuje pre svoje členské štáty ozdravný balík vo výške 750-miliárd EUR. Z tejto sumy je 8-miliárd určených pre Slovensko. Tie však musíme investovať do modernizácie krajiny, čo môže byť pre Slovensko neľahká úloha.

Aj Slovensko môže dostať navyše 8 miliárd k bežným eurofondom. Nové peniaze nemajú ísť na klasiku, ale na vznešené štrukturálne reformy a modernizáciu. "Aby sme urobili ten skok do 21. storočia a prešli na technológie a hospodársky model, ktorý nám bude fungovať ďalších niekoľko dekád, nielen pár rokov," oznámil predseda výboru európskych záležitostí Tomáš Valášek."Musíme tieto peniaze využiť najviac pre budúcnosť. To znamená, pre digitalizáciu, pre zelené technológie," vyhlásil europoslanec Ivan Štefanec.

Slovensko je ale priemyselná krajina a jedna z najviac ohrozených robotizáciou. A podľa poslanca Európskeho parlamentu Róberta Hajšla: "z hľadiska budúcnosti nemá vôbec dobrú skladbu priemyslu."


Ťažko si aj predstaviť, že sa zo dňa na deň z montážnikov stanú programátori, či kreatívni startuperi. Podľa zeleného europoslanca Hojsíka sú, ale veci, ktoré sa dajú v tomto smere urobiť hneď a zamestnajú široké spektrum ľudí."Zvýšiť tempo renovácie budov, čo nám pomôže znížiť emisie, dať ľuďom prácu od stavebného robotníka až po architekta, ale aj v dodávateľskej sfére. A samozrejme zníži napríklad závislosť od dovozu plynu z Ruska," dodal.


Z dlhodobého hľadiska to bude ťažšie. Máme poddimenzované financovanie vedy a neefktívne školstvo. Vládu čaká preto neľahká úloha, ktorú ale musí splniť, ak nechceme dopadnúť ako neslávne slávny Detroit."Aby predložila kvalitné projekty, ktoré umožnia postupne nahrádzať ekologicky závadnú výrobu ekonomickými aktivitami s vyššou pridanou hodnotou," dodal Hajšel. 

"Dekarbonizácia oceliarstva nie je niečo, čo je jednoduché, ale o to dôležitejšie je začať s tým teraz, aby sme to už o desať rokov mali v praxi," uviedol Hojsík.


Má to ešte jeden háčik, tých 8 miliárd nedostaneme len tak, musíme ich čerpať efektívne a na kvalitné projekty, čo je síce oveľa jednoduchšie ako modernizovať krajinu, ale aj v tom sme predposledný z celej únie. "Ktorá, z týchto dvoch variant sa stane dôležitou, záleží v tomto momente len a len na nás," uzavrel predseda výboru európskych záležitostí Tomáš Valášek.

Pozrite si rozhovor s europoslancom Martinom Hojsíkom

Súvisiace články

Najčítanejšie správy