Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Korona oberá malé obce o príjmy
Zdielať na

Korona oberá malé obce o príjmy

BRATISLAVA / V čase korony hlásia problémy malé obce do 500 obyvateľov. Podielové dane im prišli nižšie o 50 percent. Starostovia hovoria, že nebude z čoho kúriť ani svietiť. Stopli všetky plánované projekty a nebudú si môcť vyplatiť ani svoje výplaty.

Moštenica 241 obyvateľov, Povrazník 140 obyvateľov - malé obce na strednom Slovensku sa boria s rovnakým problémom. V čase korona-krízy majú existenčné problémy.

"Bežne máme 3000 eur, teraz sme dostali 1700 eur," hovorí Ivona Patrášová, starostka obce Povrazník.

Už pred krízou si veľa vecí robili svojpomocne. Starostka Moštenice jazdí na vlastnom aute, vynáša smeti aj upratuje úrad. V Povrazníku starostka nikoho ďalšieho nezamestnáva, no teraz sa to ešte zhoršilo. Starostovať budú zrejme obe ženy zadarmo.

"Vedela som, že nás čaká ťažké obdobie, že budeme len kúriť a svietiť, ale týmto pádom nebudeme môcť ani kúriť a svietiť," vraví Katarína Chabanová, starostka Moštenice.

V Povrazníku stopli rekonštrukciu vykurovania na úrade. Chceli na to použiť eurofondy, no obec to zrejme nebude mať z čoho spolufinancovať. Finančné rezervy malé obce jednoducho nemajú.

"Výpadok podielových daní môže paralyzovať ich základné fungovanie," varuje Michal Kaliňák, hovorca ZMOS.

Od štátu by potrebovali finančnú injekciu.

Pavol Kirinovič z tlačového odboru ministerstva financií hovorí: "Uvedomujeme si vážnosť situácie a hľadáme riešenia, ale aby sme mali reálnu predstavu o dopade, čakáme na daňovú prognózu."

Michal Kaliňák dodáva: "V okolitých štátoch dostali obce jednorázové dotácie, tak tomu je v Poľsku, Maďarsku a v Čechách je to už v parlamente."

Malé obce často riešia svojské problémy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy