Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Uchádzačov na 8-ročné gymnáziá prijímacie skúšky neminú, rezort školstva vytýčil termín aj pre talentovky
Zdielať na

Uchádzačov na 8-ročné gymnáziá prijímacie skúšky neminú, rezort školstva vytýčil termín aj pre talentovky

BRATISLAVA / Minister školstva oznámil termín konania prijímacích skúšok na osemročné gymnáziá. Pandémia koronavírusu výrazne zasiahla procesy výučby ako aj priebeh maturitných skúšok. Kým ústne aj písomné maturity boli zrušené, rezort školstvo o prijímačkách na tieto gymnázia rozhodol nasledovne - konať sa budú prezenčne. Výnimkou nebudú ani takzvané talentovky.

Ministerstvo školstva určilo na tento rok dva termíny pre prijímacie konanie na osemročných gymnáziách, a to 15. a 18. jún. Skúšky sa budú konať prezenčnou formou a za prísnych hygienických opatrení. Ukázať svoj talent budú musieť aj tí žiaci, ktorí sa hlásia na odborné školy s umeleckým zameraním. Talentové skúšky na odborných školách budú 17. júna. Žiaci sa o prijatí či neprijatí dozvedia 24. júna.

V prípade vysokého počtu uchádzačov sa môžu skúšky na gymnáziách konať aj 16. a 19 júna.

"Riaditeľ strednej školy zverejní do 30. júna počet obsadených a voľných miest na webe školy či na jej výveske. Následne 7. júla oznámi rozhodnutie o prijatí uchádzačov, ktorí podali odvolanie. Žiak so zdravotným znevýhodnením predloží vyjadrenie všeobecného lekára o schopnosti študovať v termíne určenom riaditeľom školy, najneskôr 31. augusta," informoval minister školstva Branislav Gröhling. 

Otváranie škôl a škôlok od 1. júna

Do základných a materských škôl sa budú môcť deti vrátiť už od 1. júna. Toto rozhodnutie rezortu zdravotníctva prišlo v rámci 4. fázy uvoľňovania opatrení. Zriaďovatelia budú môcť rozhodnúť o obnovení vyučovania a následne otvoriť svoje brány. Do základných škôl sa ale vrátia len žiaci 1. až 5 ročníka, pri špeciálnych základných školách sa ale môžu vrátiť žiaci 1. až 9. ročníka. Do materských škôl sa môžu vrátiť deti každého veku, niektoré však budú mať prednosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy