Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
TV JOJ zisťovala ako sú pripravené škôlky na povinnú dochádzku pre päťročných. Minister zvažuje odklad
Zdielať na

TV JOJ zisťovala ako sú pripravené škôlky na povinnú dochádzku pre päťročných. Minister zvažuje odklad

BRATISLAVA / Novela zákona o povinnom pred-primárnom vzdelávaní do praxe v novom roku zrejme nevstúpi. Minister školstva Branislav Gröhling totiž zvažuje posun tohto termínu. Obce a mestá pritom upozorňujú na veľké problémy, ktoré ešte prehĺbil koronavírus. Mnohé samosprávy to totiž nestíhajú a nemajú na to ani financie. Povinnosť navštevovať škôlku pre všetky 5-ročné deti odhlasovala ešte stará vláda v júni 2019.

Minister školstva túto novelu zákona kritizoval ešte ako opozičný poslanec. Teraz tvrdí, že chce celú sieť materských škôl analyzovať. Čím chce presne zistiť ako na tom jednotlivé obce a mestá sú a či sú pripravené 5 ročné deti do škôlok umiestniť.

"ZMOS požiadal ministra, aby došlo k odkladu tejto zákonnej povinosti. A zároveň druhú vec, aby celý tento zákon bol prehodnotený, pretože odporuje ústave a rovnako aj európskej charte miestnej samosprávy,"  povedal odborník na samosprávu Michal Kaliňák.


Na ústavnom súde podnet v tejto súvislosti ale nemajú. "Ústavný súd SR aktuálne neeviduje návrh na začatie konania o súlade právnych predpisov týkajúcich sa právnej úpravy predprimárneho vzdelávania v materských školách," uvádza sa v stanovisku Ústavného súdu.

"Ministerstvo školstva zvažuje posun účinnosti ustanovení školského zákona o povinnom predprimárnom vzdelávaní na neskorší termín ako je 1. január 2021. Zriaďovatelia materských škôlok tak získajú čas potrebný na dobudovanie dostatočných kapacít a na riadne zabezpečenie novej zákonnej povinnosti," informovalo ministerstvo. 

V Trenčianskom kraji improvizujú


Problémom však nie je len čas. S prekážkami v tejto veci zápasí aj obec Košeca v Trenčianskom kraji. "Sme stále v nejakých tých provizórnych priestoroch. Máme spracovaný projekt na stavbu materskej školy. Aj keď by sme ako chceli do januára nemáme šancu stíhať pristaviť. Väčší problém sú ale financie. Bojujeme na rôznych frontoch,"  posťažoval si starosta obce Košeca Radomír Brtáň.

Podľa odborníka na samosprávu sú najväčšie problémy v hlavnom meste, v Košiciach, ale v ďalších krajských mestách.

Mnohé obce v Žilinskom kraji by mali problém s kapactiou


Aj predstavitelia mesta Žilina avizujú, že ak vstúpi do platnosti táto novela zákona od 1. januára budúceho roka, nastanú veľké problémy. "Keďže bude predprimárne vzdelávanie povinné pre všetky deti od päť rokov, škôlky budú zápasiť s kapacitnými možnosťami a je možné, že deti mladšie, ako päť rokov sa do škôlok nedostanú," skonštatoval hovorca mesta Žilina.

A ťažkosti zrejme neminú ani iné regióny Žilinského kraja, ako napríklad kysuckú dedinu Zborov nad Bystricou.
"Vieme zabezpečiť požiadavky rodičov z tunajšej obce, ak by sa však prihlasovali deti z okolitých obcí, tak tam už podmienky prijatia zaručiť neviem," uviedol riaditeľ miestnej ZŠ s MŠ Milan Križan.

A to bude podľa starostu Radomíra Brtáňa spôsobovať ďalšie veľké problémy. Tvrdí, že je veľa obcí, ktoré nemajú vôbec zriadenú materskú školu. "Pretože zákon sa nepýta, či máte alebo nemáte materskú školu. Mali by ste zabezpečiť," dodáva Brtáň.

Malacky sa rozhodli investovať



Niektorým mestám na západe sa to ale predsa podarilo vyriešiť. Napríklad ide o Malacky.
"V predchádzajúcom volebnom období, teda v rokoch 2014 až 2018, mesto Malacky do materskej školy investovalo historicky najvyššiu sumu – viac ako 2 milióny €. Deti dostali nové triedy, umyvárky, toalety, či šatne. V inestíciách pokračujeme ďalej," uviedla hovorkyňa mesta.

V Prešovskom kraji bojujú o žiakov


Úplne odlišná situácia je na krajnom východe. V materských školách v malých mestách a obciach bojujú o každé dieťa. Prijatie ďalších detí by im dokonca pomohlo. Riaditelia mnohých škôlok tvrdia, že sú pripravení aj kapacitne.
"Táto materská škola je pripravená na vstup oveľa viac detí ako je v súčasnosti. A nepotrebujeme rozširovať kapacitu budov alebo miestností," povedala riaditeľka ZŠ Klenová Marcela Ruňaninová.


V minulosti navštevovalo škôlky oveľa viac detí, súčasný trend je ale iný. V niektorých obciach je tak málo detí, že materským aj základným školám hrozí zatvorenie."Všetky malé obce krajného východu majú dostatočné kapacity na to, aby 5 ročné deti povinne prišli do materskej školy. V tomto školskom roku máme 17 detí... Dokázali by sme prijať ďalšie, áno," skonštatovala Ruňaninová. Podobne sú na tom aj materské školy v Snine.

V platnosti je už nariadenie, ktoré zabezpečuje obedy zadarmo pre predškolákov a žiakov ZŠ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy